Неграмотен просяк виси на хазната със стотици хиляди, имал осем фирми

Матата - известен асеновградски "бизнесмен", дължащ хиляди на хазната...

Беднякът Михаил Фанков, известен сред местните повече като Матата, е с лека умствена изостаналост. Инвалидната му пенсия е 120 лева и от години се подслонява в мизерна общинска барака. Няма обаче право на социални помощи, защото по документи е бизнесмен с 8 (осем!) фирми и дължи за тях стотици хиляди левове.

"А, да, имам фирми, имам... Осем са, ама не ги знам за к`во са, щото аз само съм се подписвал, където ми кажат. После ми даваха 300 - 400 - 500 лева и така. От тия познавам само един, Атанас на ресторанторантите", откровеничи Матата, имайки предвид шефа на Съюза на ресотрантьорите в Асеновград и бивш общински съветник Атанас Христев, на една от чиито фирми станал собственик преди години. Съответно и на натрупаните към държавата борчове. В друг случай пък си спомня, че са го карали с кола до Пловдив, където подписал нещо в адвокатски офис. Няма представа какво, но след като си направил заврънтулката - подпис, въпросните хора му честитили новата фирма.

Макар да получава непрекъснато писма от Данъчното, несретникът няма идея колко всъщност са дълговете, натрупаните на името му. Така или иначе не ги чете, няма и как - неграмотен е. Помни обаче, че са го викали в полицията и му казали, че не може да напуска страната.

47-годишният мъжът е познат на цял Асеновград. Знаят го и медиите, и социалните, и полицаите, и общинарите. Но не защото е голям бизнесмен, а защото обикаля да иска стотинки по градинки и улици. Я за баничка, я за супа, я някоя и друга цигара. Добри хора го обличат, обуват, хранят. Последно дори го облекли в костюм. Смилила се собственичка на известна модна къща в града.

До момента няма данни прокуратурата да се е самосезирала затова как един уличен просяк с ментално увреждане е придобил законно фирми и то при сделки, заверявани пред нотариус.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини