КТБ си е купувала закрилата, обяви Цацаров

Не малка част от хората, които изрекоха тежки думи срещу прокуратурата по отношение на казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), са хора, които са ползвали не само продуктите от банкирането, но и пари в брой.

Това разкритие направи главният прокурор на страната ни Сотир Цацаров в ефира на Българската национална телевизия (БНТ).

Припомняме, през седмицата обвинител номер 1 определи в Мизия КТБ като скъпо банково украшение.

"Ювелирите на това украшение трябва да бъдат изправени пред съд", отсече Цацаров и обяви, че очаква не малка част от виновните за въпроса с КТБ да бъдат осъдени.

Най-важният въпрос по темата според главния прокурор е дали банката да бъде ликвидирана или преструктурирана. По-евтин вариант, по думите му, определено е ликвидацията на банката, но не това е добрият вариант.

"Изходът не трябва да бъде финансова смърт на банката", заяви обвинител номер 1 и призова за това да се мисли за преструктуриране и дори помощ от страна на държавата, която обаче да не е изцяло за сметка на българския данъкоплатец. Цацаров стига до това решение, тъй като е на мнение, че не може на хората просто да се каже - "Дотук. Спасявайте се".

По казуса с КТБ главният прокурор разказа още, че тук не става въпрос за една нормална ситуация, при която една банка просто загива заради нормални финансови рискове.

"Това е една банка, която е била създадена и работила с различни противоречиви практики. Това не е нормално банкиране и то е било закриляно от държавата", отбеляза Цацаров.

Върхът на т.нар "финансова пирамида" в КТБ според главния прокурор не е само банкерът Цветан Василев.

"На върха е Василев и всички хора, които в продължение на години са създавали нормална среда за това ненормално банкиране и са получавали сериозни облаги", обяви обвинител номер 1.

Сотир Цацаров обърна поглед и към наводненията, които потопиха страната ни през последните месеци, като отсече, че не може за всичко да обвиняваме майката природа и не може само масовото количество валежи да е виновно за всичко това.

"Дъждът не носи риба", заяви главния прокурор.

Той обясни, че обвинението вече е направило две проверки и е стигнало до извода, че 69 язовира и водоема в страната ни са опасни. Именно заради това Цацаров призова за системен подход от страна на всички институции, защото тези наводнения са трагедиите на стотици хора.

На въпроса "Кой диктува на главния прокурор?" самият главен прокурор отговори категорично - "Аз. Не защото съм най-великият, а заради съвет и принципи".

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини