Въоръжена алжирска групировка се обяви в услуга на Ислямската държава

Нова въоръжена алжирска групировка, наричаща себе си "Войници на халифата в Алжир" (Джунд ал Халифа фи Ард ал Джазаир), се е отцепила от северноафриканския клон на Ал Кайда и се е обявила за привърженик на Ислямската държава, която се сражава в Сирия и Ирак, предаде Ройтерс. 

Отцепването на важни командири от "Ал Кайда в Ислямския Магреб" (АКИМ) показва задълбочаващото се съперничество между централното ядро на Ал Кайда и Ислямската държава за това кой да ръководи транснационалното въоръжено ислямистко движение, посочва агенцията. 

Командирът на централното звено на АКИМ Халед Абу Сулеймани (с истинско име Гури Абделмалек) заявява в комюнике, че оглавява новата групировка, към която се бил присъединил с бойците си друг командир от източен район на Алжир, където е базата на АКИМ. 

"В Ислямски Магреб вие имате хора и ако им заповядате, те ще ви се подчинят", обръща се Сулеймани към Абу Бакър ал Багдади, лидера на Ислямската държава. В посланието си Сулеймани посочва, че "Магреб се е отклонил от верния път". 

Комюникето е публикувано в джихадистки уебсайтове. Засега няма коментар по случая от алжирските служби за сигурност, отбеляза Ройтерс.


Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини