Кабинетът отказва да каже какво оръжие праща в Ирак

Служебното правителство отказва да разкрие какво оръжие ще изпрати в помощ на кюрдите в Северен Ирак, предаде БНР.
Решението за военните доставки беше обявено след призива през август на външните министри от Европейския съюз правителствата да помогнат във войната срещу групировката "Ислямска държава".

От две седмици обаче списъкът с българската оръжейна помощ е засекретен. България, чрез Министерството на отбраната, предоставя безвъзмездно на правителството на Ирак военна помощ. Това е узаконено чрез постановление на служебния кабинет "Близнашки" от 18-и септември.

В изявления на министри стана ясно, че пращаме леко стрелково оръжие и боеприпаси. Същото потвърди и президентът, който изтъкна, че България е поела ангажимент заедно със съюзниците от НАТО и ЕС да предостави такива дарения.

Въпреки писмената молба на програма "Хоризонт" да бъдат публикувани точните количества и модел на въоръжението, което държавата подарява спешно на кюрдските сили за сигурност, до момента Министерският съвет и Министерството на отбраната отказват да ги оповестят на обществото.

Официално няма обяснение, но неофициално мотивите са, че въпросното приложение със списъка на оръжията е класифицирано като държавна тайна. Така българският данъкоплатец не може да узнае нито какво точно се изпраща на Ирак, нито колко ще ни струва, нито цената, която ще плати бюджетът за неговото транспортиране.

За сравнение правителството на Германия публикува в интернет със снимки пълното описание на военната помощ на стойност 70 милиона евро, която Берлин изпраща за Северен Ирак.

Очаква се кабинетът да вземе окончателно решение какво точно оръжие ще изпрати.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини