Надеждата на Бареков в Кърджали Коджабашева с шанс за евродепутат

Кой влиза в новия български парламент – със сигурност никой не може да каже към момента и информацията е много фрагментирана, тъй като тепърва се броят преференции и се изчислява коя листа е променена. Има обаче интересни особености относно статута на евродепутати, които участваха в листите на влезлите в парламента партии и сега искат да стават народни, вместо европейски представители.

На първо място желание да се откаже от мандата си като евродепутат декларира Николай Бареков. Бареков влезе в ЕП като лидер на коалицията между „България без цензура” и ВМРО, а втори в листата беше Ангел Джамбазки, който сега е на избираемо място за народен представител в листата на „Патриотичния фронт”. Ако и двамата се откажат от ЕП, то на тяхно място влиза следващият желаещ в листата. Така, на мястото на Бареков би трябвало да влезе Радка Николова Коджабашева, а на мястото на Джамбазки, ако реши да се отказва, влиза Румен Маринов Йончев. Много интересно ще е дали г-н Йончев, който беше част от „Коалиция за България” в 42-рото НС и стана независим депутат, за да се влее в редиците на Бареков, ще иска да отиде в Европейския парламента или ще се бори за родния. Иначе номер 5 в листата на ББЦ за евроизборите е Ивелина Руменова Йосифова-Кинова.

В специален коментар от Информационното бюро на Европейския парламент беше уточнено, че няма значение дали дадена коалиция съществува сега, след като се е регистрирала и участвала на евроизборите. Въпросът е да бъде уточнено кой би бил заместник на отказващ се с писмено заявление от мандата си евродепутат.

При ГЕРБ такива грижи няма, с изключение евентуално на Томислав Дончев. Там първи заместник е Андрей Гришев Новаков.

В БСП няма дори лека светлинка в тунела за Петър Курумбашев. Той остана извън ЕП заради преференцията и ефекта „Любимец 15”, който вкара на негово място 15-тия в листата Момчил Неков. Сега никой от евродепутатите в червено не пожела да става народен депутат. Същото е положението за ДПС, и за Реформаторският блок.

В ЕП месечната заплата на депутатите е 6 хил. евро, а разходите за екип от сътрудници, заедно със заплатата на депутата, не може да надхвърлят 20 хил. евро. В България месечната заплата на народните представители е 4430 лева.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ем
    Емил
    1 -2
    16:10, 7 окт 2014
    ББЦ ще успеят!
  • 2
    Ну
    Нуко
    1 -1
    16:12, 7 окт 2014
    Ами вероятно ще я прати там , те се развиват успешно
  • 3
    Ка
    Калоянов
    1 -1
    16:16, 7 окт 2014
    Голям професионалист. Успех и здраве желая.
  • 4
    Ze
    Zero_1412689625
    1 -1
    16:45, 7 окт 2014
    Където и да бъде, Коджабашева е умна и образована и ще бъде от полза за България.
Последни новини