ДПС ще подкрепи кабинет на малцинството без условия

ДПС е готово без условия, без участие във властта да даде подкрепа за еднопартийно правителство на малцинството.
"Но ще бъдем категорична опозиция на безпринципна коалиция с участие на крайнонационалистически формации", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция.

По думите му ДПС не иска власт, съзнава риска от нови избори, но определя като още по-голям риск безпринципна коалиция с участие на крайни националисти. Според него участието им крие опасност от разделение на нацията и е по-лош вариант дори от нови избори до края на годината.

Веднага след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще опита да направи правителството на малцинството, но миналия петък каза, че с 84 депутати това е невъзможно, затова иска да състави коалиционен кабинет на споделената отговорност. Борисов няколко пъти заяви, че няма да прави коалиция с ДПС.

"ДПС може без властта, но никой не може да изолира ДПС от обществения и политически живот", каза Местан.

Местан заяви още, че партията ще се яви утре на консултациите с ГЕРБ, защото ги задължавала политическата етика. На консултациите ДПС ще се представлява от Алиосман Имамов, Рушен Риза и Йордан Цонев.

Днес от ГЕРБ разговаряха с БСП.

Лидерът на ДПС каза, че трябва да се върви към реална регулация на енергийния и водния сектор и да се освободи регулатора от партийна опека.

Той коментира, че на вота на 5 октомври ДПС е регистрирала 24% ръст подкрепа за партията в сравнение с изборите през май 2013 г. и направи сравнение на гласовете за други партии на двата предсрочни парламентарни вота, предаде БГНЕС.

По думите на Местан, ГЕРБ запазва резултата си от 2013 г. - минус 9104 гласа. При БСП спадът е от 437 014 гласа, при "Атака" - минус 110 233 гласа.

"При РБ, ако сумираме вота за съставляващите партии от 12 май 2013, имат загуба на 41 032 гласа. ДПС има ръст от 87 000 гласа. ДПС в този резултат отчита гласовете от чужбина. През 2013 г. имахме 55 000, сега имаме 59 000 гласа. Ръстът е едва от 4000 гласа от чужбина. В тези 87 000 гласа делът на увеличената подкрепа от чужбина е около 4000-5000 гласа, останалите са растящ вот - вътрешен", заяви Местан.

"По отношение на феномена купуване на гласове, имах възможност да обясня, че ДПС ще увеличава доверието сред ромското малцинство заради политиката, която водим, но не възразявам да поставим на специален анализ феномена трудно обясним ръст на гласовете за определени политически сили - за всички политически сили всъщност, в това число и за ДПС", каза още Местан и показа анализ на резултатите на Реформаторския блок в Хасково.

По думите му на изборите през 2013 г. всички съставляващи днес РБ партии имат 1331 гласа в цяла Хасковска област, а на 5 октомври резултатът на реформаторите е 12 пъти по-голям - 15 565 гласа.

Местан и попита какво е политическото обяснение за това при общ спад на гласовете за партиите в коалицията на национално ниво, както и дали някой ще разследва този феномен или щом е в полза на добрите, всичко е наред.

"Задава се едно много опасно задкулисие, което ще се крие зад един нов политически параван, параванът на идеологемата за по-добрите и за лошите и моралните цензури, които са си присвоили претенцията, че са носители на доброто, могат да правят каквото си искат, защото те са добрите, и това е проблем на българската демокрация", каза Местан.

Този нов феномен се определя от ДПС като "десен морален абсолютизъм".
Според лидера на ДПС зад този параван се крият гласовете от Хасково.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    8 -2
    20:44, 13 окт 2014
    Абе тъпа рязана кратуно деление на нацията вие правите 25 години бе боклук мръсен миризлив.само за дебело подострено меше плачеш пача мръсна чифутска...
  • 2
    12
    124
    1 0
    22:54, 13 окт 2014
    gan4o si igrae s ogania chtom nechte DPS nai veroiatno chte stane kato v ykraina tova ozna4ava dargavata da se razdeli s 1/3 ot zemiata koeto nai veroiatno chte stane
Последни новини