САЩ са плащали на нацистите, за да напуснат страната

Американските власти са извеждали нацистките престъпници от страната в замяна на солидни социални плащания, Associated Press. Харчовете за тази цел на правосъдното министерство на САЩ се оценяват на милиони долари за 30 години.

По данни на агенцията от 1979 г. 38 от предполагаемите 66 военни престъпници-нацисти и охранители в концентрационни лагери са получили милиони долари. Четирима от тях и досега живеят в Европа и получават средства от министерството на правосъдието на САЩ.

Към март 1999 година на изведените от страната нацисти са били изплатени около 1,5 млн. долара. От тогава сумата е нараснала многократно.

От социалните служби в САЩ са отказали да уточнят размера на уточнените суми, но са потвърдили, че средства продължават да се отпускат на семействата на тези нацисти, които вече са починали.

Подобни операции са били извършвани от специално създаден за проследяването на нацистите Отдел за специални разследвания. Целта била по-бързото им извеждане от пределите на САЩ.

От отдела да уточнили, че парите не са били използвани като средство за стимул или заплаха, за да бъдат убедени престъпниците доброволно да напуснат страната.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини