“The Job of my Life`2015” - шанс за професионално обучение на наши младежи в Германия

Федералната агенция по труда към германското министерство на труда и социалната политика обяви, че за трета поредна година ще стартира набирането на кандидати за участие в програмата "The Job of my Life" (MobiPro-EU). Тя има за цел да подпомогне, включително и финансово, 2000 младежи от ЕС/ЕИП, които искат за започнат дуално професионално обучение във Федералната Република.

Изискванията към младежите, които ще започнат обучението си през 2015 г., се различават от тези през предходните две години. Кандидатите трябва да са между 18 и 27 години, да имат българско гражданство, минимум средно образование, но да нямат магистърска степен, да живеят в рамките на ЕС, но не повече от 3 месеца на територията на Германия.

Дуалното професионално обучение е част от образователната система в Германия и дава възможност успоредно с теоретичната подготовка по дадена професия да се придобият практически умения и опит на работното място. Младежите работят 3-4 дни в седмицата в обучително предприятие (хотел, ресторант, фабрика, цех или др.) и 1-2 дни се обучават в професионално училище. В края на тригодишното обучение се полага изпит пред съответната професионална камара и се получава сертификат за придобиване на специалност, признат по цял свят.

Подкрепата, на която могат да разчитат кандидатите от страна на работодателите и германската държава, е за курс по немски език в страната по произход до достигане на ниво В1, пътуване до Германия за започване на практика, на същинското обучение или на курс по немски език в Германия през това време, едно пътуване годишно до България, заплата от страна на работодателя, допълващо възнаграждение от страна на Федералната агенция по труда, до достигане на доход от 818 EUR/месец.

Основно изискване на Федералната агенция по труда е всеки кандидат, желаещ да се включи в програмата, да се регистрира на сайта на Федералната агенция ZAV. След това очаквайте покана за интервютата с немските представители, които ще са тук в началото на декември.

Интервютата ще са в София, Пловдив (5 декември), Варна и Русе.

В Асеновград информационен ден за "The Job of my Life" ще се проведе на 14 ноември от 14 ч. във фоайето на библиотека "Паисий Хилендарски".

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини