БСП отрича за атака по валутния борд заради КТБ

Икономисти и управляващи остро атакуваха идеята на БСП парите за покриване на гарантираните влогове в КТБ да се вземат от Управление "Банково" в БНБ.
Вчера лидерът на БСП Михаил Миков обяви, че в Управление "Банково" в БНБ има повече от 4 млрд. лв., които могат да бъдат използвани. Идеята му е, че така дефицитът няма да прескочи 3% и ЕК няма да започне процедура срещу България. Друг вариант според Миков е да се вземат пари от частните пенсионни фондове, които така или иначе търсят доходност. Той подчерта, че не става дума за национализация на фондовете.

Според противниците на идеята обаче, това е атака срещу валутния борд, тъй като парите се негов резерв.

Минути след пресконференцията на Миков депутатът Румен Гечев, подскочил, като чул какво е било наговорено на медиите на "Позитано" 20. Той вдигнал скандал, че председателят Миков е бил подведен и не става въпрос за никакво вземане на пари от пенсионни фондове, съобщава в. "Сега".
Самият Гечев предлага парите да се вземат от фискалния резер, където в момента има 8.8 млрд. лв.

ГЕРБ също се е противопоставила на идеята на червените и са дали ясен знак, че тя няма да мине. С уговорката, че все пак още не е видяла черно на бяло законопроекта, бъдещата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова също реагирала изумена. Тя била категорична, че първият вариант е невъзможен, а вторият - напълно излишен и много по-скъп.

По отношение на изплащането на депозитите от Корпоративна търговска банка даваме едно предложение, което е възможно решение на проблема с недостига на средства в Гаранционния фонд, каза пък по БНР депутатът от БСП Димитър Горов. Според него валутният борд не се гарантира от тези 4 милиарда, а се гарантира от валутните резерви, които има България.

По думите му в момента те са някъде около 28 милиарда, а парите в обращение са около 10 милиарда.

Така че, по никакъв начин не можем да говорим за атака от страна на БСП към валутния борд. Това е добро решение, за да не се увеличава дефицитът на държавата, смята Горов.

Другият вариант е предложен само като възможност, а не като решение. Става въпрос за това парите да бъдат взети от пенсионните фондове, но това ние не го предлагаме, уточни депутатът от БСП.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ha
    hask
    0 0
    16:29, 13 ное 2014
    От падане на Валутния борд, полза имат само имащите кредити, а най-голяма полза имат, тези с най-големите кредити. Та си направете сметка, защо БСП предлага мерки клатещи валутния борд!
Последни новини