Руски учени създадоха специални безглутенови бисквити

Във федералния университет на руския Далечен Изток, учени създадоха бисквити за хора, страдащи от алергия към пшеничен белтъксъобщава електронното издание на Национално сдружение „Русофили“.

Много хора четат върху етикетите на някои продукти надписите „не съдържа глутен“, или „съдържа глутен…“ и след тях някакви нищожни проценти, но определено не всички разбират какво означава това. Ясно е едно: то има отношение към алергията и пшеницата. И наистина някои хора имат непоносимост към белтъка на житните растения, което се дължи на особеностите на имунитета. Глутенът, който всъщност е протеин, служи като съхраняващ белтък в зърната на цял клас житни растения- пшеница, ръж, ечемик, овес. И в случаите на глутенова непоносимост, или целиакия, имунната система в червата започва да се бори с него.
Причините за развитието на болестта се изучават и до днес, като най-често се обсъжда, че тук се срещат няколко фактора, включително и мутация в имунните гени.

ДИФУ е един от малкото научни центрове в Русия, където активно се занимават с подобни изследвания. Към днешна дата учените са създали вече 10 вида безглутенови бисквити и сладки въз основа на оризовото брашно: оризво-грахово, оризово-царевично, оризово-лещено и др. „Сладките притежават невероятни вкусови характеристики. Отличават се от обикновените само по структура, но най-важното е, че децата ги обичат!“- казва Татяна Каленик, ръководител на разработките за функционално и специализирано хранене към катедрата по биотехнология и функционално хранене към школата по биомедицина на ДИФУ.

На изложението на руския биотехнологичен форум през 2014г. няколко московски компании проявиха интерес към иновационните продукти на Федералния университет, в това число и към безглутеновите сладки. Всичките осем иновационни продукта за хранене, разработени от сътрудниците на университета, бяха удостоени със заслужена награда от експертната комисия на изложението. Златни медали получиха безглутеновите сладки, кренвиршите с морско зеле, пастетът от черен дроб с кукумария (морска краставица), а също така и проектът „Биотехнологични хранителни продукти с функционално и специализирано предназначение въз основа на биоресурсите на Далечния Изток“. Със сребърна награда са удостоени захарните изделия със смлени тиквени семки, а нектарът от тиква с карагенан, майонезените сосове с основа от морски добавки и бонбоните „Боровинка в марципан“ получиха най-престижните награди на конкурса, организиран от фонда, носещ името на академик Блохина и занимаващ се с внедряването на иновационните разработки в промишлеността.

Безглутеновата диета е предназначена както за всички, които страдат от глутенова непоносимост или се опасяват, че имат такава, така и за тези, които искат да се хранят здравословно и пълноценно без глутен и да постигнат отслабване.

Напоследък се появиха различни хранителни режими, изключващи глутен. Един от най-нашумелите е този на известната американска водеща Елизабет Хаселбек (Elizabeth Hasselbeck), автор на книгата „Безглутенова диета: Наръчник по оцеляване без глутен“.

Тя препоръчва хранителен режим без глутен и поради други причини, включително при хора с аутизъм, разстройство на вниманието, при проблеми с теглото, синдром на дразнимото черво, за подобряване на енергийните нива и подобряване и ускоряване на храносмилането.

Източник: http://rusofili.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини