Обърната полицейска кола при протестите във Фъргюсън (видео)

Протестите във Фъргюсън излязоха извън контрол. Въпреки засиленото полицейско присъствие беше обърната полицейска кола, съобщава АП.

Малко след полунощ група демонстранти се отцепи от основната група протестиращи и успя да подпали полицейска кола пред местното кметство. Полицията бързо потуши пожара и арестува няколко души. Редица градове от Ню Йорк до Сиатъл се присъединиха към протестите в подкрепа на вълненията във Фъргюсън. На тези места демонстрациите бяха мирни.

След това полицаите използваха високоговорители, за да приканят протестиращите да се изтеглят от улиците на Фъргюсън, за да не бъдат задържани.

Ескалацията на насилието става на фона на засилено полицейско присъствие. Властите разположиха нови 2200 представители на Националната гвардия в града. По този начин техният брой достигна до 3 000 души след като преди седмици бяха вкарани 700 военни за охрана на обществените сгради и магазини.

Президентът на САЩ Барак Обама отбеляза, че не може да бъде оправдано подпалването на сгради, коли и разрушаването на собственост във връзка с вчерашните размирици, започнали след решението на съдебно жури в град Фъргюсън, предаде АП.

Такива деструктивни действия са престъпление и отговорниците трябва да си понесат вината, заяви от Чикаго Обама.

От своя страна силите на реда разпоредиха на демонстрантите, събрали се за втора нощ, за да протестират срещу решението да не се дава под съд полицаят, застрелял 18-годишен младеж Майкъл Браун, да се разпръснат.

За първи път от убийството на 9 августр на Майкъл Браун полицаят Дарън Уилсън разказа пред Ей Би Си как е станал инцидента.

Уилсън заяви, че той е бил в колата, когато Майкъл Браун го е ударил и е опитал да му вземе пистолета. „Той щеше да ме застреля," - каза полицаят, добавяйки че тогава се страхува за живота си. Той отбеляза, че нападателят е бил голям и силен. „Аз не знам дали ми беше възможно да понеса още един такъв удар“, каза Дарън Уилсън.

Полицаят отрече показанията на свидетели, които твърдят, че известно време след началото на преследването Браун се обърнал с вдигнати ръце. В отговор на въпрос на водещия Дарън Уилсън, че в тази ситуация би постъпил по същият начин дори и ако нападателят е бил бял.

На 25 ноември съдът оправда Уилсън. Минути по-късно във Фъргюсън избухнаха отново вълнения. Хората излязоха на улиците с искания за по-тежко наказание за полицията. Започнаха погроми и разграбвания на магазини, така и подпалване на автомобили и сгради. В опит да овладеят ситуацията властите въведоха комендантски час.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини