Манол Генов: Новият парламентарен правилник ограничава правата на опозицията

С приемането на новите правила се намалява възможността на опозицията за законодателната дейност и контрол върху работата на министрите. На първо място е ограничена възможността за внасяне на проектозакони от страна на парламентарните групи за включване в седмичната програма. Всяко отхвърлено предложение ще може да бъде внесено едва след месец, а не както бе досега – след седмица. Намалява се и времето им при обсъждането на проектозакони на първо четене, което е още един начин да не се дава гласност на аргументите на опозицията. Това заяви на пресконференция в Пловдив депутатът от БСП Манол Генов.
Управляващите отхвърлиха и предложението на левицата т.нар. блиц контрол да се провежда всеки първи четвъртък, като по този начин се отнема от времето на обсъждане и гласуване на точките, предлагани от опозицията. Това н  е единственото ограничение, категоричен бе Генов. Според новия правилник всеки народен представител ще има възможност да задава само по едно питане и два актуални въпроса месечно към министрите. Положителното е, че накарахме ГЕРБ да оттегли предложението си, според което всички отговори на министри са писмени, а устни са само когато това е изрично посочено. Така щеше да се наруши основен принцип на публичността на парламентарния контрол, като правилото да се превърне в изключение, счита червеният депутат.
Управляващото мнозинство бетонира контрола на ГЕРБ над парламентарната комисията за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на специални разузнавателни средства. Прието бе тази комисия вече да се  сформира не на паритетен, а на пропорционален принцип, т.е. ще бъде  контролирана от управляващите, което буди основателни съмнения за връщане на модела "Цветанов" в използването им, заяви още Генов.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ив
    Иван Тонев
    3 -1
    22:51, 2 дек 2014
    Маноле,
    не се оплаквай много! Такива като теб, като станат депутати забравят някой основни неща, затова ще ти напомня едно. Много пари сте крали от Асеновградската община. Тези пари бяха предназначени за благото на Асеновградските деца. Мислете върху този въпрос как ще върнете тези пари защото те на са ви простени.

Още новини

Последни новини