Борисов: Ще работя и с правителство на малцинството

Поел съм ангажимент да работя дори в кабинет на малцинството в името на хората и държавата. Всяка партия има право да прави това, което счита добре за себе си.
Така премиерът Бойко Борисов отговори на журналисти дали смята, че мнозинството в парламента е застрашено, ако от Патриотичния фронт изпълнят заканата си да оттеглят подкрепата си за правителството.

"Мнозинството в парламента по никакъв начин не е заплашено, защото имаме коалиция с Реформаторския блок", добави той.

Без подкрепата на НФСБ и ВМРО управляващите ще имат 118 гласа в Народното събрание, но при първия си мандат те разполагаха дори с по-малко - 117, затова и сега не са притеснени.
От партията на Николай Бареков вече декларираха, че ще ги подкрепят по принципни въпроси. Гласа си вече дава независимата депутатка Ана Баракова, по много въпроси ДПС също гласува заедно с управляващите.

Не знам кой на кого е човек в Реформаторския блок и това не ме касае, заяви Борисов по повод назначението на Веселин Пенев - зам.-председател на Народна партия "Свобода и достойнство" на Корман Исмаилов, за областен управител на София.

Лично лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева се оплака, че от нейната партия не е назначен нито един областен управител.

„Когато ГЕРБ излъчва кандидати, излъчва по един човек. Когато Реформаторският блок ми дава списък с имена, аз ги назначавам, не е моя работа да се съобразявам кой на кого е там човек. Аз не съм там, за да избирам кой да назнача от Реформаторския блок”, коментира премиерът.

Той посъветвал всички партии да бъдат по-тихи и по-мълчаливи и да се опитат в името на хората да запазят стабилността в държавата.

"Много хора таим гняв в себе си, когато не сме съгласни с нещо, но да се опитат в името на хората да запазим стабилността в държавата", призова той.

На въпрос дали може да се каже, че ГЕРБ ще си подобри отношенията с част от БСП, Борисов отговори, че търси единствено консенсус, разбирателство, спокойствие и стабилност в държавата, за да дойдат инвестиции и "да ни отпушат" фондовете.

"Да влязат в пари, пък след това може и да си отидем. Това е единственото, което ме интересува", подчерта премиерът.

ГЕРБ: Не търсим подкрепа от изключените от ДПС

ГЕРБ няма нищо общо с ДПС и с напусналите депутати, коментира по-късно пред журналисти депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев в отговор на въпрос дали биха приели подкрепа от двамата изключени депутати - Гюнай Хюсмен и Муса Палев.

„Не може те да ни предлагат подкрепата си. Има правилник на Народното събрание, където ясно е казано какъв е статутът на независимите депутати. Как ще гласуват - това си е тяхна работа, тях ги питайте. Ние нито сме се договаряли с тях, нито сме водили някакви разговори, нито ще водим”, категоричен бе Велчев.

Той подчерта, че това са вътрешно-партийни проблеми на ДПС и ГЕРБ няма да ги коментира.

Междувременно лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира:

"Кворумът има значение за управляващите, те да си правят сметката и да си обмислят постъпката, а не да правят глупости и след това да се оправдават. Не можем да отстъпваме постоянно".

Той съобщи, че във вторник другата седмица колективните органи на коалицията с ВМРО ще се съберат и ще вземат окончателното си решение. Отсега обаче потвърди, че най-вероятно е да оттеглят подкрепата си за кабинета.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ня
    Няма проблем
    1 -1
    17:42, 28 ное 2014
    ТОЙ може всичко!
  • 2
    Се
    СЕЛКОР
    3 -1
    18:56, 28 ное 2014
    Те пачите само това чакат тъпа тикво.така ще те курдисат,че от партията ти помен няма да има тъпанар.дуписе и бюрек така ще ти извият ръцете,че ще трябва да се гръмнеш.
Последни новини