Гърците скромни по Коледа, ще харчат само по 406 евро

Гърците продължават да са притеснени от кризата и ще са с по-малко пари за коледни подаръци в сравнение с миналата година. Това показва коледно проучване на консултанската компания Делойт за 2014 г., в която са представени покупателните възможности на европейските потребители за тазгодишните коледни празници, съобщава в. "Вима".

Гръцките потребители заявяват, че планират да похарчат 406 евро за тазгодишната Коледа, като това ще е намаление на бюджетните им разходи с 12,5 на сто в сравнение с реалните разходи, които те казват, че са направили за Коледа миналата година.

Спрямо тях европейските потребители средно са планирали да похарчат 488 евро по магазините за Коледа. Смята се, че тази сума е само с 3 на сто по-ниска в сравнение с реалните разходи, които те са заявили, че са направили за миналата Коледа.

Според изследването гърците са казали, че планираните от тях 406 евро ще бъдат разпределени по следния начин: за храна - 163 евро, за подаръци - 162 евро и за социални дейности - 81 евро.

Колкото до подаръците на гърците, 58 на сто от парите в техния бюджет се очаква да отидат за подаръци в рамките на семейството /24 на сто за децата, 17 на сто за някой приятел и 17 на сто за себе си/, а 39 на сто от средствата се очаква да бъдат похарчени за подаръци за други. 3 на сто са предвидени и за благотворителност.

В Европа книгите са посочени като най-възможния подарък за приятели и роднини по Коледа за тази година. Гърците са отговорили, че повечето от парите ще отидат за дрехи и обувки. 49 казват, че ще ги похарчат за книги, а 33 на сто - за парфюми и козметика.

Очаква се потребителската активност на гърците да стартира от 1 декември. 90 на сто от тях възнамеряват да направят коледните покупки в средата на следващия месец.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    4e
    4efi
    3 0
    16:13, 28 ное 2014
    ei da im imam krizata , BOIKO ni plashi 4e moje da stanem kato GARSIA ako ne zatiagame kolanite , no nie ne mojem da gi stignem o6te 100 godini
Последни новини