Ето как ще се изплащат гарантираните депозити в КТБ

Изплащането на гарантираните суми на вложителите в Корпоративна търговска банка започва днес, 4 декември, и ще се извършва чрез клоновата мрежа на определените от Управителния съвет на ФГВБ 9 банки. Разпределението на вложителите е според последната цифра на ЕГН - за физическите лица, и последната цифра на ЕИК или БУЛСТАТ - за юридическите лица. Целта е да се постигне равномерно разпределение на вложителите според клоновата мрежа на обслужващите банки и да се осигури спокоен процес на изплащане.

Разпределението на вложителите за обслужване към определените банки е следното:

ЕГН/ЕИК

Банка

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Банка ДСК ЕАД

Обединена българска банка АД

Юробанк България АД

Райфайзенбанк (България) ЕАД

Алианц Банк България АД

УниКредит Булбанк АД

УниКредит Булбанк АД

Централна кооперативна банка АД

СИБАНК ЕАД

Първа инвестиционна банка АД, вкл. обслужването на чуждестранните лица

От началния ден на изплащането всеки вложител в КТБ с гарантиран размер на влога получава достъп до целия размер на подлежащата му на изплащане сума. За да реализира това свое право, вложителят следва да посети офис на определената му обслужваща банка, където представя лична карта (за физически лица), ЕИК или удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ и актуално удостоверение за регистрация (за юридическите лица), с което се удостоверяват лицата, които управляват и представляват юридическото лице, както и декларация по образец, наличен в банката (в 2 бр.).

Възможностите за изплащане на сумата са три:

  1. да си открие сметка в обслужващата банка и да остави сумата на влог в нея
  2. да нареди превод на сумата по посочена от него сметка в друга банка
  3. да изтегли парите в брой.

Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в левове според обменните курсове на БНБ в началния ден на изплащането. Вложителите могат да се разпореждат с гарантираните си суми в срок до 5 години.

При тегленето на пари на каса, ако тя е до 3 хил. лв., таксата е 3 лева. Това трябва да е пределно ясно за хора, които имат по сметки в КТБ от 100-200 лв., а те са няколко десетки хиляди. Ако клиентът изтегли в брой между 3 хил. и 20  хил. лв., таксата е 3 лв., плюс 0.2%, които се начисляват върху горницата над 3 хил. лева. Тази такса се начислява, при положение че за тегленето е направена предварителна заявка от два работни дни. Ако такава заявка липсва, таксата е 3 лв., плюс 0.4% върху горницата над 3 хил. лева.

Според официалната информация на Фонда за гарантиране на влоговете по-големи суми от 20  хил. лв. няма да могат да се теглят без предварителна заявка.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини