Апелативният съд остави в ареста обвинените за проповядване на радикален ислям

Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за задържане на Ахмед Муса Ахмед и шестимата, обвинени в проповядване на радикален ислям и подбуждане към война и ги остави в ареста. Те бяха задържани при спецоперацията на ДАНС в Пазарджик, Асеновград, Смолян и други градове в южна България с обвинения за подбудителство към насилие и джихад, повдигнати им прокуратурата. Защитата  поиска домашен арест за предводителя им Ахмед Муса, както и нова психиатрична експетриза, тъй като е бил лекуван от шизофрения. 

Единствената жена сред обвинените - Александрина Ангелова, е проповядвала сред жените на групата около Ахмед Муса да убеждават сърузите си  да приемат уахабитското течение на исляма, отхвърляйки традиционното за България мюсюлманско изповедание, заяви обвинителят, позовавайки се на свидетелски показания. Тя е била под пълното психологическо и религиозно влияние на Ахмед Муса, твърдят свидетелите.  

Делото продължи след близо едночасова пауза, тъй като  Александрина Ангелова колабира в залата и се наложи намесата на екип на спешна помощ, съобщи радио Пловдив. След това тя бе изведена и процесът продължи по същество. Нейната майка, пристигнала специално от Брюксел, където работи, заяви, че цялото им семейство са етнически турци, които са останали с български имена, тъй като  те им осигуряват по-голямо предимство при реализацията в чужбина. 49-годишната жена отрече да е знаела каквото и да било за дейностите, в които е обвинена  дъщеря и, тъй като тя е изключително скромна и тиха девойка, отдала се единствено на образованието си. 

Единствено младата жена се яви на днeшното обжалване в Пловдив. Мъжете предпочетоха да се представляват от своите адвокати.

Адвокатът на Ахмед Муса Хари Хараламбиев настоя за домашен арест. Той поиска и нова психиатрична експертиза за клиента си, за който се знае, че е лекуван от шизофрения. По думите на юрсита салафитите просто проповядват Корана - книга, изтъкана от човеколюбие, и следователно салафизъм не е мръсна думи.

Прокурорът настоя всички да останат в ареста, тъй като според него има достатъчно събрани данни за прокламирането и разпространението от тях на радикален ислям и призоваване към война и джихад. 

Според защитените свидетели, Ахмед Муса прокламирал радикализма в нещо като "частна" джамия в Пазарджик и още няколко наети помещения  в Пловдив,  Асеновград и Смолян.

Източник: радио Пловдив

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини