Полицията: Студентите! Не шофирайте пияни, недоспали и без книжка!

Превишена или несъобразена с условията скорост, рискови изпреварвания, отнемане на предимство, шофиране без книжка или след употреба на алкохол. 

Това са основните рискови фактори за всички седнали зад волана, особено по време на празници. Още по-големи са рисковете за младите хора и конкретно за студентите, които на 8 декември ще се веселят, а много от тях и ще пътуват. Често тежките ПТП-та възникват по вина и с участие на шофьори, най-често с малък стаж и опит, превозващи компании от студенти.

Празничното настроение и силните емоции обикновено са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията води и до безкритичност, и опасна агресивност.
Високите децибели на музиката в купето на автомобила допълнително създават опасност от катастрофи.

Ето защо от полицията се обръщат към студентите за предстоящия им празник с някои основни съвети и препоръки:

1. Ако празникът ще е там, което живеете или учите, по-добре да не шофирате и да оставите автомобила си.

2. Ако ще пътувате, преценете собствения си опит като шофьор. Не забравяйте, че са възможни снеговалеж, поледици и други зимни изненади. Погрижете се автомобилът да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия, светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Снабдете се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник. Планирайте пътуването така. че да избегнете шофирането на фарове.

3. Ако почерпката за празника започне още в автомобила, който вие управлявате, не се изкушавайте дори със съвсем малко количество алкохол, защото и малките концентрации увеличават значително риска от катастрофа.

4. Шумните разговори и високите децибели на музиката при еуфоричното настроение в купето пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора, затова помолете приятели си да се съобразяват с това.

5. При пътуване заедно в група автомобили не се поддавайте да ви въвлекат в "състезание", "гонки" и рискови изпреварвания. Ако вашият шофьор управлява рисково - превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, не се притеснявайте да му направите забележка. В крайна сметка той застрашава директно и вашия живот.

6. По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Отчитайте факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не сте свикнали, е рисково.

7. След празничната нощ е важно водачът да е добре отпочинал и освежен напълно. Най-добре е от вечерта да определите кой ще ви вози по обратния маршрут. Той не трябва да се увлича в наздравиците в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. Управлявайте автомобила с намалена скорост, на по-голяма дистанция и не предприемайте рискови изпреварвания. При настъпване на опасна сънливост не се колебайте и спрете за почивка край пътя. Една кратка почивка ще ви се отрази положително.

8. Ако попаднете в ситуация да няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис и не потегляйте, макар че не ви се иска да закъснявате.

При необходимост сигнализирайте на телефон 112.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини