С грандиозни усилия Пампорово успешно откри сезона с 4 ски писти

150 военни, затворници, работници носиха сняг на ръка с лопати, за да посрещнат първите скиори

С богата програма и безплатен лифт за всички през целия ден, днес родопският курорт откри новия туристически сезон. В прекрасно склънчево време и 4 покрити със сняг, и достъпни за скиорите писти, въпреки трудните условия, Пампорово посрещна първите гости - любители на планината и белите спортове. Пред лифтовите станции се извиха опашки от желаещи да използват съоръженията в деня на 100% безплатен лифт, но хората търпеливо изчакваха ред. Заради топлото време в началото на декември и продължителни дъждовни валежи, ръководството на „Пампорово“ АД отложи старта на сезона със седмица от планираното и откри днес-13 декември, заедно с останалите зимни курорти у нас.

„Положихме най- големите усилия, които някога сме полагали, много тежки са условията, днес имаме 4 отворени писти, а утре вече ще са 6“, обяви изпълнителният директор на фирмата Мариян Беляков.

150 човека- военни алпийци и затворници, заедно с екип на „Пампорово“АД, с лопати са събирали снега, изхвърлен от оръдията по периферията на пистите, и са го носили на ръка, за да направят по- дебел снежен слой, който машините да обработят и превърнат в снежна покривка за скиорите.

„Обрали сме целия сняг, такова нещо не сме правили до сега, с огромен успех направихме доста сероазна дебелина – 30-40 см по цялото протежение“, обясни Беляков. Според него все пак курортът ще се справи и хотелиерите се готвят за силен зимен сезон. 

„Един сезон, който изглеждаше безнадежден заради липсата на сняг, се очертава като доста силен занапред. Без подкрепата на 101 алпийски батальон в Смолян, това нещо нямаше как да се случи. Абсолютни герои, без военните и затворниците това нямаше да се случи, това са хората, които дадоха всичко от себе си. Поклон пред Българската армия“, каза още изпълнителният директор на фирмата, стопанисваща спортните съоръжения в комплекса.

Беляков сподели, че това е най- трудният сезон за откриване:

„Допреди няколко дни тази мисия ми се струваше абсолютно невъзможна, но ако има сняг и условия за изкуствен сняг- четвърта поредна година ще бъдем с най -добри показатели за последните 20 години“, прогнозира шефът на „Пампорово„ АД.

Пампорово тази година очаква минимум 10 % ръст на турските туристи, а след 20 декември хотелите са пълни, което в предиишни години е било едва за новогодишните празници. Родопският ски комплекс посреща първите чужди туристи с чартъри на 18 декември, този сезон има доста нови полети, а за празниците курортът е пълен предимно българи и гърци, а при добро време хотелиерите се нядават на туристи до средата на март 2015г. Тази година цените на ски и лифт услугите няма да поскъпват. От 14 до 19 декември „Пампорово” АД обяви промоционални цени на лифт картите, които ще струват 39 лв., а от 20 декември влиза в сила стандартната цена от 53 лева на ден за възрастен.

Пампорово хит за турския пазар

Спортният министър Николина Ангелкова, която не скри, че е начинаещ скиор, беше гост на официалното откриване и се зачрече, че най-късно за празниците ще посети Паморово, за да завърши уроците на пистата за начинаещи в Пампорово.

Тя обяви, че условията в нашите зимни курорти се подобряват с всяка изминала година, а приоритет на държавната политика на кабинета, е още следващата година резултатът да е видим. Туристите в българските ски курорти са от Великобритания, Гърция, Турция, Сърбия, Македония. Според заявките обаче Пампорово е хит за гостите от Турция- очаква се ръст от 10% само на желаещите да почиват от Турция, а за предишния зимен сезон курортът е на първо място по реализирани нощувки на български граждани и на второ – на чужденци, обобщи още спортният министър.

От Гърция и Македония очакваният ръст на туристи е 4-5% , от Румъния и Сърбия – 2%. Като цяло очакваме 4-5 % ръст на туристи за сезона, прогнозира министър Ангелакова, преди да тръгне от Пампорово, за да открие сезона в Боровец.

Работи гъвкав режим с 3 месечни визи

След проведената преди две седмици среща с министерството на външните и вътрешните работи, от МВнР са уверили министър Ангелакова, че вече функционира гъвкавия режим за туристически визи. За предстоящия зимен сезон вече се издават тримесечни многократни визи, разкрити са и допълнителни центрове, за да посрещат желаещите. За първа година има директни чартърни полети на турските авиолинии в Пловдив, които значително ще се увеличат ръста.

Кметът на община Чепеларе Тодор Бозуков пък обяви, че вече имаме зелена светлина от МРРБ за промяна на общия устройствен план на Пампорово, чийто акцент е изграждането на нови лифтове и писти между двата курорта – Пампорово и Чепеларе. Това пък ще увеличи капацитета на съоръженията на 20 000 души на час и на над 70 км писти.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    N_
    n_sami@abv.bg
    4 0
    16:40, 13 дек 2014
    Хвала на военните и затворниците без помощта
    на които откриването на сезона щеше да е невъзможно,но аз като съпруга и майка на работещи в "Пампорово " АД отговорни мъже не мога да не изкажа възторга си от работата на машинисти и лифтаджии .
    Те дадоха всичко от себе си ,за да се открие сезона . Браво момчета - желая, Ви здраве и нерви като въжета ,за да издържите.
Последни новини