Дора Янкова:Правят лошо законодателство за зимното поддържане

 Зимното поддържане и това на пътищата в сухо време, товари общините“, смята депутатът Дора Янкова, която е и зам.-председател на комисията по регионална политика в парламента.

 Не бива да се унифицират договорите за поддръжка на републиканските пътища в чертите на населените места, заяви депутатът от БСП Дора Янкова.

Според нея поправките в закона, предложени от ГЕРБ за зимно поддържане, са  във вреда на целия процес по зимното поддържане, основния ремонт и другите дейности по републиканската пътна мрежа на територията на общините.

Депутатката смята, че трябва да се допусне отклонение - общината да се споразумее с АПИ и тя да я поеме тази дейност. Тя даде пример с Враца, в момента до града се стига по модернизиран нов път, който продължава и  на изхода на Враца към Видин,  но вътре в града е пълно с дупки.

„Ние се опитахме да направим извода, че и през градовете АПИ трябва да поеме отговорността за основния ремонт, рехабилитация и поддръжка на самата държавна пътна инфраструктура“, посочи Янкова.

Дора Янкова изрази притеснение и от предлаганите промени за зимно поддържане на пътищата в населените места. „Добре е, че се дава възможност общините да сключат  споразумение с АПИ за почистване и опесъчване, но цената е унифицирана, т.е. една и съща за всички общини“, което ще доведе до финансова загуба за общините.

„Вносителите на поправките черпят практика от  два частни случая. Не е реално цената за почистване да бъде 500 лв. на километър и за Чепеларе и за Садово“, коментира зам.-председателят на парламентарната комисия по  регионална политика и допълни, че цената е няколко пъти по-малка в сравнение с републиканските пътища, за които  се плаща  по 2-3 хил.лв. на км.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини