Протести на анархисти в Испания

Със сблъсъци с полицията и арести приключиха протести на анархисти в Барселона и Мадрид.

Акциите на анархистите бяха свързани с арестите във вторник на 11 души, част от анархисткото крило на една терористична организация. Полицията смята, че те са участвали в подготовката и изпълнението на терористични атаки с използване на експлозиви. Арести и претърсвания са извършени в Барселона, Мадрид, Манреса и Сабадел в Каталония. Сред арестуваните са седем жени и четирима мъже, на възраст между 31 и 36 години, испанци, а също и граждани на Уругвай, Италия и Австрия.

Анархистите организираха, чрез социалните мрежи, митинги в няколко испански градове, включително Мадрид, Барселона, Хирона, Тарагона, Сарагоса, Саламанка и Валядолид.

В Барселона около 2000 анархисти се събраха на площада Диамант, настоявайки за освобождаването на затворници. Голямачаст от тях почти веднага след началото на протеста се пръснаха по улиците, опитвайки се да стигнат до правителствена сграда. Силите на реда блокираха пътя им и тогава протестиращите започнаха да чупят витрини на банки и агенции за недвижими имоти, да переобръщат и палят кофи за смет, да чупят стъкла на паркирани автомобили.

В протестите в Мадрид участваха няколкостотин души, арестувани са най-малко петима.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини