Барак Обама: САЩ отварят нова глава в отношенията с Куба

Президентът на САЩ Барак Обама направи изявление, оповестяващо преразглеждане на американската политика спрямо Куба.

Обама каза, че е отворена „нова глава” в отношенията на Вашингтон с Хавана и е време да се сложи край на „остарелия подход”, който не е довел до напредък в двустранните отношения, предаде БТА.

„Чрез тези промени, ние възнамеряваме да създадем повече шансове за американския и кубинския народ и да отворим нова глава”, каза американският държавен глава.

„Изолацията не проработи с Куба”, каза Обама и се обърна към кубинците с думите: „Ние всички сме американци”

Барак Обама каза още, че САЩ ще преразгледат определянето на Куба като държава, подпомагаща тероризма. 

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че шпионин, когото Куба освобождава, е един от най-важните агенти на разузнаването, които САЩ някога са имали на острова. Той подчерта, че саможертвата на мъжа е известна само на неколцина, а той е предоставил ключова информация, която позволила на САЩ да заловят кубински агенти, включително тримата, които Вашингтон сега освободи като част от сделката. 

Президентът на САЩ благодари на папа Франциск за помощта в помиряването на двете държави.

В същото време президентът на Куба Раул Кастро каза в изявление по националната телевизия, че страната се е съгласила да възстанови дипломатическите отношения с врага от Студената война САЩ, след като размяна на затворници е прокарала пътя за историческата промяна.

„Ние се съгласихме да възстановим дипломатическите връзки след повече от половин век”, каза Кастро. 

Все пак, допълни той, въпросът за американското търговско ембарго остава нерешен.

В реч по националната телевизия той заяви, че между САЩ и Куба остават дълбоки разногласия в области като човешките права, външната политика и въпросите на суверенитета, но подчерта, че двете страни ще трябва да се научат да живеят с различията си по цивилизован начин.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини