Путин: Разширяването на НАТО е като нова Берлинска стена

Разширяването на НАТО на изток е като построяването на нова Берлинска стена. Позицията на Русия за Украйна е сигнал към западните партньори да спрат този строеж
Това заяви руският президент Владимир Путин на десетата си годишна пресконференция, на която присъстват над 1200 руски и чуждестранни журналисти

Руският държавен глава разкритикува остро Запада.

"Системата за ПРО край нашите граници не е ли стена? Никой не се спря. В това е най-главният проблем на днешните международни отношения: нашите партньори не се спряха, те решиха, че са победители, че вече са империя, а всички останали са васали, които трябва да бъдат притискани. В това е проблемът: не спряха да издигат стени, въпреки всички наши опити и жестове да работим заедно без никакви разделителни линии в Европа и в света като цяло", коментира Путин.

Той изрази увереност, че твърдата позиция, която е заела Руската федерация по кризисни ситуации трябва да даде на чуждестранните партньори да разберат, че е необходимо да бъде изградено общо пространство за сигурност.

Владимир Путин призова за разрешаване на украинската криза възможно най-скоро с политически средства, но предупреди Киев, че ако иска мир, трябва да уважава всички свои региони.

Руският президент отчете, че украинският му колега Петро Порошенко се стреми към намиране на изход от кризата. В същото време Путин обвини украинските власти, че са наложили икономическа блокада на контролираните от проруските сепаратисти райони в източната част на страната като наказателна операция, и предупреди, че това е вредно.

По думите му, в Украйна не би избухнала гражданска война, ако западните лидери навреме са подтикнали хората, отговорни за преврата в страната към спазване на реда.

Украйна трябва да остане единна политическа единица, заяви още Путин.

Държавният глава добави, че Русия все повече ще отстоява националните си интереси, без да напада никого, като в същото време ще се стреми към равноправни отношения със Запада.

Путин беше запитан от украински журналист колко точно руски военни се сражават на страната на сепаратистите в Украйна и колко са загинали там, но руският президент избегна отговора на този въпрос, отбелязва Франс прес.

Вместо това той започна да говори за онези, които следвайки призива на съвестта си, изпълняват задължението си или в качеството си на доброволци се сражават в Източна Украйна. Владимир Путин обаче поясни, че не става дума за наемници, защото тези хора не получават пари.

Дворцови преврати в Русия не могат да се случат

Държавният глава бе категоричен, че в Русия не могат да се случват дворцови преврати. Владимир Путин обясни още, че понякога е много трудно да се намери разликата между истинската политическа опозиция и „петата колона” в страната.

Той бе категоричен, че действа в интересите на страната и руснаците знаят това.

"Бившият руски олигарх Михаил Ходорковски може да се занимава с политика, включително да претендира за висши държавни постове", заяви Путин и припомни, че на времето "Ходорковски се обърна с молба за помилване… и като че ли не възнамеряваше да се занимава с политика, но когато взимах решението за помилване, аз не изхождах от това дали той ще се занимава или не с политика. Това е негов избор и той има право да прави това, като всеки друг гражданин на Русия".

Путин посочи, че е взел решението за помилване по хуманни съображения във връзка със заболяването на майката на Ходорковски, която по-късно почина.

Руският президент каза още, че според съответните критерии Михаил Ходорковски е подходящ за избиране на висши постове в държавата.

"Бог да му е на помощ, нека да работи", добави Путин.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини