Иван Гащилов представи най-новата си книга за юговските майстори

„Църкви, манастири и параклиси, построени от юговските майстори” е най-новият труд на признатия родопски изследовател Иван Гащилов. Информацията, която е издирвал с продължение на 35 години, авторът е успял да събере в 240 страници. В тях той разказва за участието на юговските строители в борбата за самостоятелна българска църква. В книгата са описани над 82 църкви, 7 манастира и над 60 параклиса. В нея има също и множество достоверни факти, изровени от Държавен архив. Освен духовните храмове, Иван Гащилов разказва и за юговската костница, включва не малко легенди и предания, свързани с изграждането и историята на различните църкви. Всичко това е изобразено със 130 фотоса и имената на над 60 майстори-зидари, архитекти и др.

Книгата бе представена в Градска библиотека Паисий Хилендарски от Василка Дойчева и Васил Тръмбев. Двамата споделиха, че тя е написана на разбираем и простичък език, а не на висок академичен стил. Самият автор допълни, че целта на всичките му книги е такава-той пише, за да научи на нещо повече обикновения човек.

След премиерата Иван Гащилов раздаде автографи на всички, които си закупиха книгата. Издаването й бе финансирано от Община Асеновград. Иван Гащилов е автор още на книгите „Село Югово и неговите майстори строители”, „Бащино огнище, не забравяй”, „Миналото на Лъкински район”, „Отмъщението на сивия вълк”, „Старото лозарство и винарство в Асеновград и региона”, „Публицистика”, „Фамилия Читакови-Асеновград” и „Юговските мостостроители”.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Калоян
    0 0
    11:12, 4 сеп 2019
    Да е жив и здрав човека, за огромния труд, който е положил за да възкреси историята на селото!
Последни новини