Откриха отломки от самолета на ”ЕърЕйша” и човешко тяло

Спасители възобновиха издирването на самолета на авиокомпания "ЕърЕйша", който изчезна на 27 декември. Открити са отломки, а пилот е забелязал тяло в морето.

Представител на индонезийското транспортно министерство съобщи, че намерените в морето останки вероятно са от самолета на "ЕърЕйша", предаде Ройтерс. Те са в червено и бяло, вероятно от корпуса на самолета.

Същевременно пилот от индонезийските ВВС е докладвал, че в района, където са намерени отломките, е забелязал човешко тяло, предаде РИА Новости.

АФП съобщи, че отломките са видени на около 10 км от мястото, където самолетът е бил засечен за последно от радар.

 "Забелязахме около 10 големи предмети и много други малки, които са бели на цвят. Не успяхме да ги заснемем", заяви на пресконференция представителят на индонезийските ВВС.

Той показа 10 снимки на предмети, подобни на самолетна врата, надуваема пързалка за евакуация и квадратен предмет, подобен на кутия.

Машината на базираната в Малайзия авиокомпания изчезна от радарите със 162-ма души на борда по време на полет от индонезийския град Сурабая до Сингапур.

Днес мащабът на издирването ще бъде разширен от 7 на 11 морски сектора, съобщи ръководителят на Националната спасителна и издирвателна агенция Бамбанг Соелистьо.

Търсенето ще обхване и сушата. Районът на издирване е определен между остров Белитунг и западната част на остров Калимантан.

В операцията участват 30 плавателни съда и 15 самолета. В отговор на молба от Джакарта, САЩ изпращат американския миноносец "Семпсън", който се очаква да пристигне по-късно днес и да помогне в издирването на самолета, допълва ДПА. Американският военен кораб е част от Седми американски флот под тихоокеанско командване.

Пилотите на самолета са поискали разрешение да се издигнат над заплашителни облаци, но авиодиспечерите не са успели да им отговорят веднага, тъй като шест други самолета са се намирали в района, съобщава АП. Така Еърбъс А320-200 на авиокомпания "ЕърЕйша" е останал на по-ниска височина, а минути по-късно е изчезнал от радарите.

На борда му са били 155 пътници, включително 17 деца, и 7 души екипаж. Според ръководителя на индонезийската служба за спасителни операции, самолетът вероятно е на дъното на морето.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини