Оланд: Санкциите срещу Русия да бъдат снети

Санкциите на Запада спрямо Русия трябва да бъдат снети при напредък на ситуацията около Украйна, заяви френският президент Франсоа Оланд в ефира на радио Франс ентер.

"Ако Русия е в криза, не е задължително това да е добре за Европа...Мисля, че сега санкциите трябва да бъдат спряни. В случай ако има прогрес (по Украйна), те трябва да бъдат снети. Ако пък няма прогрес, санкциите трябва да останат", посочи Оланд.

Той изрази надежда, че на срещата в казахстанската столица Асана на 15 януари ще бъде постигнат нов успех в търсенето на пътища за прекратяването на конфликта в Донбас. "Ще замина за Астана на 15 януари при единственото условие, че ще може да постигнем нов прогрес...И аз мисля, че той ще се случи".

Руският президент не цели анексирането на Източна Украйна, основната цел на Владимир Путин е Украйна да не влезе в НАТО, заяви още френският държавен глава.

"Путин не иска да анексира Източна Украйна, той ми е казвал това. Бих могъл и да не му вярвам. Но това не е Крим. Той иска Украйна да не мине в лагера на НАТО", заяви още Оланд.

В същото време френският президент подчерта, че Русия трябва да уважава териториалната цялост на Украйна и да прекратит "подкрепата за сепаратистите".

Франсоа Оланд изтъкна също, че Европа е заинтересована в разрешаването на украинската криза, защото антируските санкции влияят отрицателно на европейската икономика.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини