Училище и семейство -винаги заедно

„Нашето бъдеще е в нашите ръце” и „Ръка за ръка в подготовка за бъдещето”- под такъв девиз вече трети месец в ОУ”Христо Ботев” с. Миладиново и ОУ”Гео Милев” с. Конево семейството се превръща в реален, действащ партньор на училището във възпитателно - образователния процес. Проектите към Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства под същия надслов създадоха прекрасни възможности за съвместни извънкласни форми на родители и ученици, за повишаване подготовката на родителите за ефективно родителство. Дискусионният клуб за родители в с. Миладиново и Училището за родители в с. Конево, станаха интересно и търсено място на майките за споделяне на опит в грижите и възпитанието на децата.
Учебните часове, извънкласни прояви и празници с родителско участие превърнаха училищната общност в активно действащо единство.
Не са необходими други доказателства. Достатъчно е да преживеете невероятната емоция от състезанието „Мама, татко и аз”между отбори - родители и ученици на двете училища, проведено в чест на Патронния празник на ОУ”Гео Милев”. Перфектната обстановка и организация, създадена от миладиновци зареди началото с много настроение. И настроението непрекъснато градираше. Рециталът по стихове на Гео Милев бе последван от поздравлението на домакините - мажоретки с бурен танц, вълнуваща драматизация на приказката „Сливи за смет”, весел народен танц, но кулминацията настъпи при стартовия сигнал на състезанието. Всичко заразяваше с дълбока емоция - разкошни екипи, строй, музика, състезателен реквизит и оригинални игри. Даже стените се усмихваха със специално подредената пъстра изложба на Ателие „Родопска палитра”, ръководено от художника-учител Сейфи Халилов и родителя Хайрие Рамадан. А отговорният съдийски екип сякаш „наливаше масло в огъня” на възбудата с безпристрастното си оценяване. Главният съдия - старши експерт на РИО на МОН по физическа култура и спорт, г-н Войко Войнов и неговите подгласници – родителският застъпник Златка Лапанова и училищният лекар на двете училища, г-н Джевджет Шефкет едва удържаха страстите на състезателите, да не говорим на неудържимата публика.

Особено затруднени бяха водещият състезанието - координаторът на проектите, Елена Топалова и треньорите на отборите: Файтин Юсеин и Неджатин Хасан.
Вихреха се състезателна страст и конкуренция. Радостната възбуда преливаше
училищния стол в с. Миладиново, превърнал се в спортна арена. Възгласите „Вихър” и ”Единство” на родители и деца наелектризираха обстановката и когато на старт застанаха учители и директори залата се взриви. Невин Камбер, защитникът на педагогическата колегия на ОУ”Христо Ботев” с. Миладиново и Нилюфер Ахмед на ОУ”Гео Милев” с. Конево заредиха с ураган от чувства, а директорите, Байрам Юсеин и Гюсюм Раим нажежиха обстановката до”пръсване”. През почивката не донесоха успокоение фантастичният чай и оригиналните сладкиши на миладиновския Клуб”Млад кулинар и лечител” с ръководител Петя Семерджиева.
Кулминацията настъпи когато ученици, родители, учители и директори хванаха въжето на съперничеството. Взрив разтърси с. Миладиново при победния съдийски сигнал. Победи Миладиново, но спечели приятелството.
Доказателството ще бъде на 1.VІ., при реванша – същото състезание, но посветено на Патронния празник на ОУ”Христо Ботев” с. Миладиново.
Да, наистина подобни празници, станали вече традиция в двете училища, са доказателство за реално единство на училище и семейство като партньор в името на бъдещето.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Случаен виц

Последни новини