Тракийците в Кърджали искат надпартиен съюз и спешен конгрес

Осем от тракийските дружества в Кърджалийска област спират плащанията си към централата на организацията и настояват за спешно свикване на конгрес, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Решението за това е взето на заседание на Регионалния съвет на тракийските дружества в Кърджали, заяви председателят Яни Янев. Кърджали, Момчилград, Крумовград, Златоград и селата Кирково, Аврен, Припек и Черничево временно спират да превеждат пари в касата на Съюза на тракийските дружества в България /СТДБ/. Според местните тракийци организацията прекомерно се обвързва с политически кампании, което е в тежко противоречие с устава й.“Ангажираността на централното ръководство от 1990 г. насам в почти всички избори за президент, за национален и европейски парламент, за кметове на населени места, на страната на определена партия и използването на вестник“Тракия“за трибуна на политиката на тази партия, са в разрез с изискванията на чл. 1 от Устава, който гласи:“Съюзът на тракийските дружества в България е независимо, непартийно, неправителствено обществено-патриотично доброволно сдружение“.Тракийско дружество ,,Димитър Маджаров“в Кърджали нееднократно е изразявало несъгласието си с воденето на тази политика на Съюза и ще продължи да настоява за промяната й“,подчерта местният лидер Яни Янев. Като причина за финансовия бойкот той посочи и факта, че централното ръководство на Съюза не изпълнява заложените в програмите сиза последните 3 г. основни задачи за развиване на дейности в Кърджалийския регион. Цялата тежест по организацията и финансирането на тази дейност се поема от местните тракийски дружества и основно от това в Кърджали, отбеляза Янев.
Друга основна причина за нестандартното решение е позицията на Регионалния съвет за липсата на контрол от страна на Върховния комитет на СТДБ по дейността на Управителния съвет, в т.ч. и на финансовата му дейност.“Върховният комитет като орган, който управлява и ръководи работата на Съюза, на практика не може да извършва този контрол, защото и двата органа се председателстватот един и същи човек и членовете на ВК са и членове на УС. За да се извършва нормално този контрол, необходимо е в Устава на СТДБ да има промени и в него да залегне изискване, което да не допуска едни и същи лица да са в управлението и на двата органа“,подчерта още Янев. Той допълни, че ръководствата на тракийските дружества в Кърджалийско не приемат текстовете на устава на организацията, които допускат подмянана целите и принципите, залегнали при създаването на Съюза. Според Янев вотът на хилядите членове в тракийските дружества е приравнен на гласа на членовете на Върховния комитет, които представляват по няколко души и на физическите лица във ВК, които представляват само себе си, а това не гарантира неговия тракийски характер.
Регионалният съвет на тракийските дружества в Кърджали се обръща към членовете на Върховния комитет и Управителния съвет на СТДБ, и към тракийските организации в страната за общи усилия за свикването на конгрес на Съюза, с цел актуализиране на стратегическите цели и задачи и привеждане устава на Съюза и неговите органи в синхронс целите и принципите, залегнали при създаването на организацията. В случай на проваляне на тези усилия, призовава дружествата в региона на следващите им общи събрания през 2016 г. да преразгледат участието си в организацията.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Въ
    въпрос
    2 0
    10:10, 18 яну 2015
    Случайно, ама съвсем случайно да не би Яни Янева да са го подгонили от областа, та за да се сложи на Герб, да е тръгнал срещу бащицата Краси Премянов?
Последни новини