Десетки ранени на демонстрация на ПЕГИДА в Лайпциг

Сблъсъци избухнаха по време на демонстрация на ПЕГИДА в Лайпциг. Участниците в антиислямския поход нападнаха полицаи и журналисти. Десетки са ранени.
Близо 35 000 души излязоха по улиците на Лайпциг в сряда вечерта. 15 000 от тях бяха участници в демонстрация на ПЕГИДА, другите 20 000 се опитваха да им попречат да проведат антимюсюлманския си марш. По данни на полицията много жандармеристи са били ранени от летящи бутилки, бомбички и ослепени с лазерни фенерчета.

Има и много ранени сред журналистите, които са отразявали демонстрацията, предаде БНР. Близо 50 демонстранти на ПЕГИДА атакували хората на медиите. Един оператор бил прегазен, а техниката му унищожена. Дузина репортери са с леки наранявания и синини.

В Лайпциг няколко хиляди души се включиха в антиислямска демонстрация, като същевременно се състоя доста по-многобройна контрадемонстрация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ние сме народът!", скандираха хората в шествието, използвайки лозунга на спонтанните демонстрации, които предшестваха падането на Берлинската стена през 1989 година.

Освен размахваните германски знамена бяха издигнати разнообразни надписи като "Шарли ебдо ме дразни" (на френски), "Бойкот на лъжливата преса" или "25 години нова диктатура: Федерална република и Европейски съюз".

Шествието на ЛЕГИДА (Жители на Лайпциг срещу ислямизацията на Запада) се представя като местна версия на движението ПЕГИДА, създадено в Дрезден през октомври м.г. . На първата си демонстрация преди 10 дни ЛЕГИДА събра между 2000 и 3000 души, а контрадемонстрантите бяха 30 000 .

На 19 януари ПЕГИДА пропусна традиционното си понеделнишко шествие в Дрезден, след като полицията предупреди, че има заплаха от атентат.

Организаторите на шествието в Лайпциг са описани от шефа на местните разузнавателни служби като по-радикални от тези в Дрезден. Сред тях има свързан с неонацистката партия НПД адвокат и мъж, който се представя като "специалист по военна и съвременна история", по-специално на Третия райх.

Вчера основателят на ПЕГИДА Луц Бахман подаде оставка заради снимка, на която изглежда като Адолф Хитлер.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини