Нощем хората винаги са различни

Прието е да се смята, че успешни могат да бъдат само „чучулигите“, които си лягат да спят с кокошките, а сутринта в седем часа бодро и плодотворно висят в задръстването на път за работа.

Време е да се поправи тази несправедливост – „совите“ не просто са странни личности, за които лунната светлина е по-мила от слънчевия ден.

„Совите“ са обратната страна на човечеството, те са истински творци, благодарение на които на света са се появили много видни произведения на изкуството. Нека заедно дръпнем завесата на тайната, обвиваща техния живот.

Нощта е отлична за творчество

Нощните часове отлично подхождат за творчество – това е време, когато можеш изцяло да се потопиш в създаването на шедьовър, без да се притесняваш, че капризната муза ще се уплаши от неочакваното идване на приятели или телефонно позвъняване.

Възможно именно заради това изтъкнатите творчески способности у „совите“ се срещат по-често, отколкото у „чучулигите“, за което свидетелстват резултатите от някои изследвания.

Да речем изучаването на навиците на знаменити художници и писатели е показало, че много от тях са били нощни птици. Процесът на творчество често е мъчителен и хаотичен, така че най-удобно е с това да се занимаваш нощем, без странични очи.

Дори ако не споменаваме странното и ексцентрично поведение на някои творци по време на създаването на произведения – простото преговаряне на материала на висок глас отстрани може да изглежда доста необичайно, а пък много по-лесно е да се разкрепостиш насаме със себе си, отколкото дори в компанията на най-добри приятели или роднини.

Нощем нищо не те откъсва от самия себе си

Още една причина, поради която нощем е удобно да твориш или да се занимаваш с някое лично дело, е, че след полунощ животът почти замира. По телевизията върви само безкрайно повторение на сериали и стари филми, сайтовете практически не се обновяват, в социалните мрежи остават само същите нощни птици, всички останали спят.

Нощем са затворени повечето заведения за обществено хранене, затова совите са принудени да се задоволят с нещо, което могат да си приготвят набързо в собствената си кухня.

Нощните „бдения“ понякога се съпровождат с употребата на енергийни напитки с високо съдържание на кофеин и други психоактивни вещества – това дори може да е една от причините на творческия изблик на „совите“.

Нощните свръхспособности

Чудно е, но тези, които нощем предпочитат да бодърстват, около четири часа сутринта усещат прилив на сили – за това говорят някои научни изследвания.

Специалистите смятат, че нощният изблик на енергия се дължи на това, че нашите далечни първобитни предци са били принудени да прогонват хищниците или да се защитават от агресивни „гости“ от други племена.

Така, докато останалите спят, „совите“ продължават да стоят на стража на човечеството, дори да изглежда, че от това няма нужда.

Следващия път, когато видите, че ваш колега сутрин се прозява безкрайно и не може да се включи в работа, не му се надсмивайте – приближете се, хванете му ръката и му кажете нещо ободряващо: повярвайте, „совите“ го заслужават.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини