Вяло гражданско присъствие на обсъждането на бюджета, двама депутати в залата

С анализ по пера и точни цифри какво е влязло като приходи в Общината и как са разходвани средствата започна публичното обсъждане на изпълнението на бюджет`2014 и проектобюджета за тази година. Отчетът бе представен от зам.-кмета Мюмюн Алиджик. Инж. Пламен Йончев пък отчете инвестиционната програма. И двете не предизвикаха коментари и обсъждания от трибуната.

Активността на съветници и граждани се засили при представянето на проектобюджет`2015. Енко Найденов и Крум Марков от групата на БСП предложиха приоритетни обекти да бъдат реконструкцията на общинския пазар, подобряването на пешеходната инфраструктура около него, както и завишаване на средствата, предвидени за изграждане на паметниците на Христо Ботев и на загиналите асеновградчани във войните от XX век. Кметовете на Боянци и Леново поискаха продължаване на стартиралите строително-ремонтни дейности по няколко обекта до цялостното им завършване, както и средства за асфалтиране на улици, изграждане на два канала и подпорна стена в Леново.

Предложенията, които направиха част от гражданите, бяха свързани с подобряване състоянието на междублокови пространства и асфалтиране на улици в кварталите "Запад" и "Изток", премахване на кръговото движение и поставяне на светофарна уредба на пазара, осветяване на пешеходни пътеки и др.

Кметът Емил Караиванов коментира, че експертите от администрацията ще разгледат всяко едно от предложенията, за да бъдат включени в бюджета и инвестиционната програма.

От местната управа съобщиха, че основните приоритети при съставянето на бюджета са повишаване на ефективността от публичните разходи, увеличаване обхвата и подобряване качеството на предоставяните от Общината публични услуги, продължаване на усилията за успешно усвояване на средствата от еврофондове и програми, реконструкция, основен и текущ ремонт на улици, булеварди и второстепенна улична мрежа, чистотата, уличното осветление и озеленяването на града.

Общо планираните приходи, които се очаква да постъпят по бюджета, са 36 779 900 лв., които включват приходите за делегирани от държавата дейност (17 509 472 лв.) и местните приходи (19 270 428 лв.).

За разходната част предвидената обща рамка е 36 779 900 лв., разпределени по функции:

- общи държавни служби - 3 959 051 лв.

- отбрана и сигурност - 639 494 лв.

- образование - 14 606 607 лв.

- здравеопазване - 820 448 лв.

- социално осигуряване, подпомагане и грижи - 2 533 313 лв.

- жил. строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда - 8 323 549 лв.

- почивно дело, култура и религиозни дейности - 1 981 789 лв.

- икономически дейности и услуги - 3 297 351 лв.

- разходи, некласифицирани в другите функции - 618 298 лв.

На обсъждането присъстваха и депутатите Силвия Хубенова и Манол Генов.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бъ
    Бъдещият зам.-кмет
    2 0
    15:02, 29 яну 2015
    Стойчо Червенлиев, и ти ли си повярва, че си бъдещ кмет? Никога този град няма да има нормални управляващи, да знаете, хора!
    Тук всеки мисли, че може и задължително трябва да стане ако не кмет, то поне общински съветник. От вечерника ли е, от КЦМ-то ли, от Калцит ли, дето ни обдухват периодично, но има нещо лудо в асеновградчани.

Още новини

Последни новини