Половин България под вода. Преглед на печата

„Монитор": Половин България под вода

Седем области в страната останаха под вода ден след като Северозападната част на страната беше отнесена от ураганни ветрове. С усложнена обстановка от обилните валежи в събота през нощта се събудиха Бургас, Смолян, Кърджали, Хасково, Варна и Монтана, като най-тежко положението е в първите два града. По-късно през деня и в Добрич беше обявено бедствено положение, също и в Бургас, където кварталите „Долно Езерово", „Лозово" и „Черниците" бяха отнесени от водната стихия. Наводнени са над 120 къщи в тези райони. Евакуирани са десет души оттам и са настанени в общински социални центрове. Две семейства от „Долно Езерово" са настанени в кметството. Има наводнени 10 къщи в квартал „Сарафово" и много обекти на територията на Бургас.

В наводнените райони е изпратена строителна техника и местата се отводняват, но не достигат помпи, каза вчера кметът на града Димитър Николов.

Болницата в Бургас осигури 15 допълнителни легла и обяви, че заведението е готово да приюти бедстващи от наводненията в региона. Цялото отделение за долекуване стана буферна лечебна зона.

„24 Часа": Държавни глави изпратиха д-р Желев, бивши първи в СДС - не

"Прекланяме глава пред личността на човек, който с честността си, с добротата и скромността си постави пример за всички нас в най-новата история на страната - държавника, демократа, философа и човека Желю Желев, който мислеше винаги като обединител на нацията, надмогна политическите боричкания и показа загриженост към народа, църквата и отечеството." Това заяви патриарх Неофит, след като отслужи опелото на президента Желев в патриаршеския храм "Св. Ал. Невски".

Последно сбогом си взе президентът на Македония Георги Иванов. Сред присъстващите бяха още държавните глави на Албания Буяр Нишани и на Косово Атифете Яхяга, председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич, бившият президент на Румъния Емил Константинеску и експремиерът на Албания Сали Бериша.

Паметта на д-р Желев уважиха президентите от близкото минало и всички държавни мъже и жени, председателите на управляващата ГЕРБ и на опозиционните партии БСП и ДПС, депутати, дипломати и представители на вероизповеданията.

Дойдоха настоящият лидер на СДС Божидар Лукарски и един от бившите - Пламен Юруков. На очи се набиваше отсъствието на други двама председатели на синята партия - Иван Костов и Надежда Нейнски.

„Дума": БСП предлага да се вдигне с 1-2% вноската за пенсия

БСП ще предложи да се увеличи 1-2% вноската за пенсия по първия осигурителен стълб, които влизат в Националния осигурителен институт. Това заяви депутатът Корнелия Нинова на втория ден от семинара "Предизвикателствата пред лявото и България през 2015 г.", организиран от БСП в Пловдив. В момента вноската за пенсия е 12,8% от осигурителния доход.

БСП е против увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране и настояват да се актуализират пенсиите. Според Нинова прилагането на Швейцарското правило за увеличаване на доходите от прослужено време и старост трябва да стане от 1 юни, а не от 1 юли, както е предвидил кабинетът. Депутатът настоява да се преосмисли и основата за изчисляването им. "Тъй като в последните години няма инфлация и увеличението по Швейцарското правило е прекалено малко и не компенсира бедния живот на пенсионерите, трябва да се преосмисли основата на пенсиите, което е правено за последно през 2007 г.", обясни социалистката. Според нея без това няма да се подобри животът на възрастните. В преизчисляването трябва да се заложи средната работна заплата от предходната година, след което да се начислява Швейцарско правило, настоява Нинова. Тя уточни, че предложението е на експертна група, което предстои да бъде гласувано от ИБ на НС на БСП.

"БСП е против повишаването на изискванията за стаж и възраст и 2-процентното увеличение на вноските по втория осигурителен стълб", допълни зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев на семинара.

"Сега": Намериха трите изгубени в Рила момчета

Трите момчета, издирвани в Рила планина са намерени в хижа „Иван Вазов". Това каза за Агенция „Фокус" председателят на Български червен кръст Христо Григоров. Сигналът за тяхното изчезване бе подаден вчера, след като се предполагаше, че са се загубили в местността „Раздела", докато се опитвали да се придвижат от хижа „Рилски езера" към хижа „Иван Вазов"
По-рано днес Григоров обяви, че временно се прекратява спасителната операция по издирването на трите изгубени момчета в Рила, поради изключително тежките метеорологични условия в планината и поради това, че първият спасителен отряд е попаднал на лавина, която е затрупала половината от спасителите. Той поясни, че спасителите са живи и здрави и се връщат в базата. „Обстановката е много тежка. Духа ураганен вятър. Ще изчакаме времето да се нормализира и веднага ще възобновим спасителната операция. В момента се изравя останалата част от планинските спасители, които затрупани от лавината", заяви още Христо Григоров.
По-късно той обяви, че момчета са открити.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини