България е сред държавите с добри служби за сигурност

Факт е, че България към момента се отнася към държавите, които имат добра система, добри служби за сигурност, с доверие от всички колеги и това е на базата на всичко, което сме свършили. Това заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов по повод темата за борбата с тероризма, обсъждана тази нощ от Европейския съвет.

Беше отчетено това, което България е свършила по терористичния акт в Сарафово, това, с което е помогнала на френските служби преди дни и огромните предизвикателства, добави той. 

Премиерът съобщи, че колкото и да е трудно, ще подкрепи проекта за създаването на регистър на пътниците с въздушни превози от и до ЕС. Защитниците на правата на човека много ще говорят по тази тема, но мисля, че може да се преглътне като нарушение на човешките права, защото после много други права се нарушават и се заплаща с човешки живот, поясни премиерът. 

Борисов изрази предположение, че ще бъде необходима промяна в правилата за Шенген заради борбата с тероризма, защото държавите по външните граници трябва да имат достъп до огромен обем информация и до информационните системи. Вече сме в хипотеза на много тежка обстановка относно терористични нападения.

България е най-тежката външна граница, може би в Италия е подобен тежък натиск, така че не става въпрос да се борим да ни приемат в Шенген, заяви премиерът. Новите условия изискват тези системи да ни бъдат предоставени, ако искат да бъдем ефективни. 

Вече въпросът дали сме в Шенген не се обсъжда чисто политически, като политически успех. Днес проблемите по границата изискват да бъдем много по-действени, активни и да ни се дадат тези възможности, а и ние да си отвоюваме правото като много надеждна граница, допълни министър-председателят.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини