Русия искала мир в Украйна веднага, боевете продължават

Русия е искала споразумението за прекратяване на огъня в Украйна да влезе в сила незабавно, а не на 15 февруари. Въпреки примирието бяха дадени нови жертви.
Лидерите на страните от "нормандската четворка" поддържат контакт за Украйна, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от световните агенции.

Песков изрази очакване, че през следващите дни ще бъде договорен телефонен разговор между президентите на Русия, Украйна и Франция - Владимир Путин, Петро Порошенко и Франсоа Оланд, и германския канцлер Ангела Меркел.

"Ако е необходимо, в последващата (след примирието) седмица ще се проведе лична среща между лидерите на страните от "нормандската четворка", каза и Франсоа Оланд.

Москва разчита да бъдат изпълнени всички точки от споразумението за прекратяване на огъня в Украйна, договорено вчера в Минск, отбеляза още Песков.

Той посочи, че Русия е искала споразумението за прекратяване на огъня в Украйна да влезе в сила незабавно, а не на 15 февруари, както бе договорено. Прилагането на споразумението бе отложено с няколко дни по искане на проруските сепаратисти, които подчертаха, че това трудно може да стане преди неделя, довери той.

Говорителят на Кремъл съобщи, че на преговорите в беларуската столица не са били обсъдени въпросите за санкциите, наложени на Русия от Запада, и за съдбата на Крим.

По-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европейският съюз е готов да предприеме по-нататъшни мерки срещу Русия, ако примирието не се спазва.

Нови жертви въпреки примирието

Осем украински военнослужещи и трима цивилни са убити през последното денонощие в Източна Украйна въпреки новото мирно споразумение, подписано вчера в Минск. Това показват предварителни данни на Киев, предаде АФП, цитирана от БТА.

Военният говорител на Киев Владислав Селезньов съобщи за 8 военни, загинали при обстрели и в бой, както и за 34 ранени. Трима цивилни са убити и петима - ранени при обстрели в Луганск, една от сепаратистките крепости, по данни на местното кметство, предаде Ройтерс.

Тази нощ украинските въоръжени сили дадоха 42 жертви, а 30 бойци на Киев бяха ранени, заяви обаче днес на брифинг военният говорител на сепаратистите в Донецк Едуард Басурин, цитиран от ТАСС. Според него силите на сепаратистите са унищожили през нощта два бронетранспортьора, четири танка и четири автомобила на Киев.

Седем души, включително три деца, са загинали през нощта при обстрели срещу селища в Донецката народна република. Петнайсет мирни жители са ранени, заяви неин представител.

По думите му през последното денонощие украинските силови структури са подложили на обстрел над 40 пъти различни селища в региона, с което са извършили "42 нарушения, от тях 19 в Донецк".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини