Джихадисти: Ще вдигнем във въздуха Брюксел и Париж

Ще вдигнем Париж и Брюксел във въздуха, заявяват двама джихадисти от "Ислямска държава" във видео, разпространено в интернет.
За един от двамата младежи на кадрите се твърди, че е от Вервие и е от марокански произход, съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА.

Във Вервие в средата на януари бе ликвидирана терористична клетка, подготвяла нападения в Белгия.

В отправената заплаха във видеото се съдържа предупреждение, че в двете столици ще се взривят коли бомби. Това е вторият случай от началото на годината, в който се предупреждава за нападение точно по този начин.

На 3 февруари в редакция на белгийски вестник бе получено писмо, в което се заявяваше, че Белгия е заплашена от атентати с взривяване на кола бомба или избухване на скрити експлозиви.

В новия видеозапис джихадистите заявяват: "Престанете незабавно", с което изглежда се обявяват срещу действията на международната коалиция, нанасяща удари по цели на ИД в Сирия и в Ирак. Белгия е част от тази коалиция от миналата есен и досега се включи във въздушните удари над Сирия, а в последните дни изпрати и сухопътен разузнавателен екип в Ирак.

В новото послание се уточнява, че ударите на "Ислямска държава" ще бъдат насочени срещу Франция и Белгия, както и срещу всички говорещи френски език. В писмото отпреди 11 дни пишеше, че ИД ще завладее Европа от Белгия. Уточняваше се, че ИД се цели в кралството, защото в него се води процес срещу представители на екстремистката групировка "Шериат за Белгия".

Миналата седмица "Шериат за Белгия" бе призната от първоинстанционния съд в Антверпен за терористична организация, а говорителят й бе осъден на 12 години затвор. Подсъдими в процеса бяха общо 46 джихадисти, прозвуча само една оправдателна присъда.

От средата на януари Белгия е в предпоследна степен на готовност срещу терористично нападение. В края на миналата седмица държавните и правителствените ръководители от ЕС решиха заради повишената опасност от терористични действия да бъдат въведени незабавно системни и координирани проверки на хората, които упражняват правото си на свободно движение в Общността, във всички бази данни, свързани с борбата с тероризма.

На заседанието в Брюксел бе решено също да бъде създадена система за събиране, съхранение и обмен на данните за пътниците по въздух от и до ЕС.

Междувременно френският премиер Манюел Валс отхвърли и остро разкритикува идеята на израелския премиер Бенямин Нетанюху френски евреи да емигрират в Израел заради терористичните нападения в Европа. Една от жертвите на последните атаки - в Дания, е евреин.

Президентите на Франция и Египет Франсоа Оланд и Абдел Фатах ас Сиси пък призоваха да се свика заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Либия и за приемане на нови мерки срещу "Ислямска държава", след като Египет бомбардира нейни позиции в Либия, предаде Франс прес.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Жи
    ЖИВОТНОВЪД
    3 0
    22:31, 16 фев 2015
    Яяяяя тва мног лош тия пачи ва.чак щяль да дигнат цялу село с хайванет балабар.
Последни новини