Оградата по границата все още не се строи

Строежът на продължението на телената ограда, наричана още възпрепятстващо съоръжение, по българо-турската граница все още не е започнало, научи "Дневник". До две три седмици МВР трябва да изготви проектно задание, което да бъде прието от Министерски съвет. Впоследствие на областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол ще бъде възложено да изберат изпълнители, което все пак най-вероятно ще се случи чрез обявяване на обществени поръчки.

В края на януари парламентът прие без дебати промени в закона за обществените поръчки, с което оградата беше квалифицирано като обект от национална сигурност. Така процедурата по строителството й ще може да се случи извън общия ред, предвиден от закона. Нуждата от спешност, бързи действия и защита на границите на България и ЕС бяха посочени и като основен аргумент в мотивите на промяната в закона.

Първите 33 километра от оградата бяха построени през мандата на кабинета на Пламен Орешарски. За частта от границата, за която нямаше съоръжение, за близо година бяха командирования полицаи от вътрешността на страната. Вчера при отчета на екипа на вътрешния министър Веселин Вучков, неговият заместник Филип Гунев обяви, че т.нар операция по границата е приключила и близо 800 служители на реда са се прибрали по домовете си.

Промените в закона за обществените поръчки бяха внесени от депутати от четирите партии в управлението. Продължаването на стротелството беше и едно от условията на Патриотичния фронт за подкрепа на правителството.

Без яснота за цената

За съоръжението, което ще е дълго над 80 км, все още няма яснота за цената. Преди време в. "Капитал" писа, че в плана на МВР за действия при засилен миграционен натиск е записана сумата 97.4 млн. лв. за 2015 г. В нея обаче са включени освен доизграждане на оградата също и разходите по наемането на още 500 гранични полицаи, както и подобряването на битовите условия и условията на труд на границата.

Ако тази сума е коректна, това означава, че цената на километър телена ограда ще е над милион лева, или 4 пъти по вече от цената на километър от сега съществуващата ограда. Първите 32 километра от съоръжението излязоха общо малко над 7.5 млн. лева, и то при положение че около старата цена също имаше скандал и подозрения, че е необоснователно завишена. Така излиза, че в първия случай километър е струвал около 250 хил. лева, а сега цената ще е над 1 млн. лева.

Вероятно тези подробности ще бъдат уточнени в проектното задание, което в момента МВР подготвя.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини