Турция въвежда стандарти за баклавата

Всеки знае за славата на турската баклава, но за да бъде произведен наистина вкусен деликатес трябват и качествени продукти. Затова Турският институт по стандартизация (TSE) съобщи, че въвежда определени критерии за производството на истинската турска баклава.

Причината според TSE е, че много често производителите използват неоригинални съставки, за да намалят разходите, което води до разваляне на вкуса на сладкиша, информира БГНЕС.

Според TSE баклавата "трябва да има своят запазен златистожълт цвят, сиропът не трябва да е прекалено гъст, не трябва да предизвиква чувство на парене в гърлото и трябва да се разтапя в устата, без да е необходимо да се дъвче", се казва в тяхно изявление. Също така съставките на сладкия десерт са стриктно изброени – брашно, сол, вода, малко мазнина и бяла захар и шам-фъстък, а всяко едно парченце трябва да е най-малко 35 мм.

Националността на вкусният десерт също често пъти е ставал причина за спорове като за родини на баклавата спорят Турция, Гърция и райони от Близкия изток.

Източник: http://novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини