Мюсюлмани направиха "жив щит" около синагога в Норвегия

Стотици норвежки мюсюлмани се включиха в живата верига, с която около синагога в Осло бе демонстрирана символична защита след нападението на радикален ислямист в столицата на Дания, разказва "Ройтерс".

В своеобразния жив щит се включиха над 1000 млади мюсюлмани и норвежци, за да изразят по този начин символична защита за еврейската общност в града. Така те демонстрират солидарност, въпреки различните религии, и осъждат нападението срещу синагога в Копенхаген миналия уикенд, при което загина човек.

"Тук сме в името на свободата на религията. Аз самият уча теология и искам така да изразя солидарност с евреи, мюсюлмани, с всички за правото им да изповядват своята вяра", казва Лейдулв Гримстад.

Фатима Дюген допълва, че е дошла "за да подкрепя връзките между вярващите мюсюлмани и евреи и да покажем на всички, че живеем в мир и че човек е създаден за това - да се помиряваме и да живеем в мир помежду си."

Акцията бе проведена, въпреки че еврейската общност в Норвегия е една от най-малките в Европа.

Участниците казват, че са заедно срещу радикализирането на хората и че повечето мюсюлмани са за това всеки да практикува свободно религията си.

Нападателят от Копенхаген, който преди това засипа с куршуми събиране за свободата на словото, където също уби човек, е Омар Абдел Хамид ал Хюсеин, роден в Дания син на палестински имигранти.

В Норвегия живеят около 5.2 милиона души, а евреите са около 1000. Заради имиграцията мюсюлманската общност расте непрекъснато и наброява 150 -200 хиляди души.

Дебатът за размера на имиграцията и мястото на имигрантите в обществото се разгоря през 2011г. след като неонацистът Андерш Беринг Брейвиг уби 77 души, обвинявайки управлявалата тогава Трудова партия, че стимулира настаняването на мюсюлмани и замърсява чистата норвежка кръв.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини