Разузнавателните агенции искат да събират всички данни в интернет, заяви Сноудън

Разузнавателните агенции искат да превърнат интернет с място за неограничено събиране на информация, заяви Едуард Сноудън. Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (NSA) проведе кратък разговор с произволни потребители в онлайн форума Reddit.

Така Сноудън отговаря на въпроса на потребител какво лично за него е било най-фрапиращо, когато е разбрал какви са дейностите на NSA и партньорските й агенции. "Основната цел на NSA и съюзниците й се описва със слогана им "събери всичко". Те искат да превърнат интернет в място на неограничено събиране на данни и масов шпионаж. Това е друг начин да се каже, че искат да елиминират личното пространство в дигиталната ера", коментира Сноудън.

Запитан дали би направил разкритията, ако трябваше да направи всичко отново, Сноудън отговаря: "Щях да ги направя по-рано. Ако го бях направил, тези програми щяха да са по-малко вкопани в системата и злоупотребата с тях щеше да е по-трудна, защото използващите ги нямаше да ги познават толкова добре. Това е нещо, което виждаме в почти всеки сектор на правителството, но е много важно. След като веднъж дадеш на правителството право да използва някаква нова власт или сила, става много по-трудно да му я отнемеш", коментира той.

Сноудън дава за пример закона в САЩ, който разрешава на институциите да проследяват телефонните разговори на хора в страната. "Собственото разследване на правителството показа, че тази практика функционира над десетилетие и не е предотвратила нито една терористична атака. Тя обаче продължава, защото в нея са вложени пари и репутации. Не позволявайте това да се случи и във вашата страна", казва Сноудън към неизвестния потребител на Reddit.

Сноудън коментира и ситуацията в Русия. Той посочва, че няма преки доказателства на твърденията на Владимир Путин, че на територията на страната не се извършва онлайн разузнаване и това е проблем. "Не може просто да променим законите, да си измием ръцете и да кажем, че всичко е наред. Трябва да се уверим, че правата ни не се пазят само от букви на лист хартия, защото те се изпаряват в момента, в който комуникациите ни биват пренасочени до чуждестранен сървър. Трябва да има световна система и стандарти за гарантиране на човешките права в дигиталния свят, а не само политики и процедури", заявява Сноудън.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини