Посолството на САЩ ще проследи проверката срещу "Протестна мрежа"

Посолството на Съединените щати в България разпространи изявление за проверките срещу членове на "Протестна мрежа" и медии, които са получавали финансови грантове от фондация "Америка за България".

В сряда стана известно, че Софийската градска прокуратура (СГС) е възложила на Националната агенция за приходите (НАП) да направи пълни данъчни проверки на активисти на "Протестна мрежа", които са подписали сигнала срещу депутата Делян Пеевски, банкера Цветан Василев и бившия телевизионен водещ Николай Бареков.

По сигнала на "Протестна мрежа" действията се съсредоточиха върху Цветан Василев, а прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски.

През ноември няколко часа преди организираният от "Протестна мрежа" протест срещу прокуратурата заради преправените инициали Д.П на числото 10 в тефтерчетата на Филип Златанов, собственикът на сайта "ПИК" Недялко Недялков и главният му редактор Ивайло Крачунов подадоха сигнал в държавното обвинение и НАП с искане за проверка на доходите на Антоанета Цонева, Николай Стайков, Асен Генов и Константин Павлов.

Според тях имало съмнения за произхода на доходите на четиримата активисти.

"Ние сме информирани за течащите проверки срещу активисти на Протестна мрежа и медии, които са получили грантове от фондация "Америка за България", гласи изявлението на американското посолство, публикувано в социалните мрежи.

"Фондацията е независима организация. Дейностите й, свързани с предоставяне на грантове са напълно прозрачни и достъпни за всеки чрез сайта на фондацията.

Ние сме убедени, че всички проверки ще бъдат проведени професионално и в пълно съответствие с приложимите разпоредби на българското законодателство, както и при зачитане на гражданските права и свободата на словото."



Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини