Русия тренира отблъскване на ракетна атака над Баренцово море

Руски военни самолети ще проведат учение, на които ще тренират предотвратяване на ракетна атака над Баренцово море, съобщава "Ройтерс". Това е поредното от серия учения, провеждани от Москва след началото на украинската криза.

Според агенция "РИА Новости" в първия етап на учението в Пермска област ще вземат участие самолети Микоян МиГ-31 от авиационната база "Сокол". Следващите етапи от тренировките ще се проведат през следващите няколко дни от летището в Мончегорск в Северния Мурмански регион.

"Ще проведем мисии, които ще имитират прихващане на ракети и самолети", се казва в съобщението на Централен военен регион. Ученията е продължат до 6 март.

Централният военен регион съобщава на уебсайта си, че вече са били проведени учения, които са изпитали възможностите на авиацията да неутрализира подводници. Руски агенции предават, че малки кораби за противодействие на подводници от Тихоокеанския флот ще проведат учения в Японско море следващия месец.

Баренцово море разделя Русия и Норвегия, която е член на НАТО. Алиансът изрази притесненията си от зачестяването на руските военни учения и близки разминавания с руски бойни самолети през изминалата година.

През ноември НАТО съобщи, че страните членки са вдигали под тревога свои самолети 400 пъти през последната година заради полети на руски бомбардировачи и изтребители, чиято активност се върна до нивата си от Студената война. През декември посланикът на САЩ в НАТО обвини руските ВВС в застрашаване на сигурността на европейските граждански полети, като отказват да комуникират с въздушния контрол и не оповестяват летателни планове.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини