Руска правозащитничка: Савчено може скоро да умре

Елена Масюк, член на съвета по правата на човека към президента на Русия, призова да бъде пусната под домашен арест украинката Надежда Савченко, която от 13 декември гладува в знак на протест срещу задържането й, предадоха информационните агенции.

Масюк се обърна към останалите членове на съвета с апел да подкрепят нейния призив и да се настояват за промяна в наложената на Савченко мярка за неотклонение.

Припомняме, руският следствен комитет твърди, че Савченко е предоставила координати за осъществяването на нападение от страна украинската армия, при която в Луганск са убити двама руски журналисти.

Самата Савченко отхвърли обвиненията.

Тя е сред първите жени-летци в украинската армия и е приемана като герой. Бе избрана за депутат, въпреки отсъствието й от страната.
Преди дни Надежда Савченко получи и статут на член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че освобождаването й е залегнало в договореностите от Минск. Според руски медии обаче тя не фигурира в списъците за обмен на пленници.

По думите на Елена Масюк, Савченко може да умре в близките дни вследствие на продължителната гладна стачка.
Здравословното й състояние рязко се е влошило през последните дни. През последните 2 седмици отказва да й се правят инжекции с глюкоза, поради което вече има сериозни проблеми с вътрешни органи.

Във вторник съдът в Москва удължи ареста на Савченко до следата на месец май, като отказа да уважи молбата на защитата за промяна на мярката й за неотклонение.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини