15 °C

Трима загинаха, затрупани от лавина край Банско

Трима мъже загинаха след като бяха затрупани от лавина в района на хижа „Яворов" над Банско, научи news.bg от дежурния в Планиската спасителна служба /ПСС/ Камен Якимов.

Причината за смъртта им е грубо нарушаване на правилата за лавинна безопасност. "При подобни случаи хората не се съобразяват с условията, пренебрегват изискванията, след обилен снеговалеж и при дебела снежна покривка има повишена лавинна опасност", поясни спасителят.

По първоначални данни група от около 17 души е била настанена в хижата. Тримата - на възраст 29, 34 и 38 години, всички от София, са карали сноуборд в район, който не е пригоден за такава цел. Лавината ги е затрупала, вследствие на което са починали.

Лавината е паднала около 14.00 ч. Пред БГНЕС управителят на хижа „Яворов" Радко Божинов заяви, че няколко пъти предупреждавал тримата да не се спускат по улеите в района на „Стъпалата" заради опасно натрупалия сняг, но те не са го послушали.

Те са се спускали извън маркираните писти в района на ски зоната и не са се съобразили с предупрежденията за висока лавинна опасност.

В неделя следобед пък бе намерен изгубеният сноубордист в региона на Демянишката долина и бе транспортиран до безопасно място.

Условията в планината са изключително тежки. Снегът е около два метра, а районът е трудно достъпен.

Това не е първият случай за последните 10 г., когато в района на Банско лавина причинява смъртта на скиори, припомни Камен Якимов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини