10 навика на успешните хора

Най-продуктивните хора си изграждат определени навици, които допринасят за успеха им. Те осъзнават, че успехът зависи от психическото и физическото им здраве, а то пък зависи от изградените навици преди лягане.

Предлагаме ви списък на 10 неща, които успешните и супер продуктивни хора правят и които ги включват в онези 20% от обществото, радващи се на добри доходи.

1. Преразглеждат деня си

Стив Джобс е споделял идеята, че всеки ден трябва да се живее пълноценно. Той описва концепцията си така: "Да съм най-богатия човек в гробището, не означава нищо за мен. Да осъзная вечер преди лягане, че сме направили нещо прекрасно, ето това е важното."

Всички успешни и богати хора, преди да заспят, мислят за това, което са напавили през деня и дали то е било значимо. В края на деня те обощават дали са постигнели целите си и дали стореното от тях допринася с нещо за света. Успешните хора проследяват развитието си, вземат си бележки, за да дадат най-доброто от себе си всеки ден във всичко, което правят.

Затова днес преди да си легнете, преразгледйте деня си, защото това ще ви помогне да осъзнаете какво искате и да ви мотивира да достигнете целите си.

2. Записват мислите си

Носителката на награда "Еми" Елън Дедженерис е имала навика да записва мислите си, чувствата си и емоциите си когато е била малка."Писането е истински катарзис, защото изкарва всичко на повърхността и те кара да дадеш най-доброто от себе си", казва тя.

Супер продуктивните и успешни хора записват мислите си, чувствата си и емоциите. Те се опитват да анализират кога и защо нещо се е объркало или се е случило правилно. Те пишат, за да подобрят комуникационните си умения и мисленето си, за да станат по-успешни лидери. Воденето на дневник, изостря способността ви да мислите, прояснява ума ви, кара ви да спрете да омаловажавате себе си, обръща внимание на най-доминиращите през деня ви емоции. Документирането може да ви накара да обърнете внимание на нещо, което преди не сте осъзнавали за себе си и живота си.

Хора като Теодор Рузвелт, Томас Джеферсън, Чарлз Дарвин, Бенджамин Франклин, Андрю Карнеги, Ралф Емерсън и Уинстън Чърчил са си водели дневници, така че защо не пробвате и вие.

3. Четат книги

Това е доказателство, че четящите хора са страхотни лидери. Милиардерът от Майкрософт Бил Гейтс е страстен читател. Всяка нощ преди лягане той прекарва 1 час в четене на книги с разнообразна тематика.

Много други успешни хора по света също са запалени читатели. Те четат поне по 10-20 минути, преди да заспят и така се учат от преживяванията на другите. Разширяват знанията си как да бъдат по-подготвени лидери, как да мотивират екипа си и как да създадат бизнес за милиарди.

Още една полза от четенето на книги всяка вечер е, че то подобрява работата на мозъка ви.

4. Определят приоритетите си за следващия ден

При толкова много задачи, с които сте натоварени през деня е лесто да загубите от фокус това, което се опитвате да постигнете. Точно затова преди лягане, продуктивните хора преразглеждат графика си и планират задачите си за следващия ден.

Супер продуктивните хора си правят списък със задачите и преди работа подчертават приоритетите си. Това ги прави по-добре подготвени за работния ден, по-уверени и по-малко стресирани. Спазвайте този прост съвет и отблязвайте най-важните си задачи за предстоящия ден. Ако по някаква причина не можете да направите това през нощта, нека се превърне в първото ви задължение сутринта на следващия ден. И запомнете, че всяка минута прекарана в планиране ви спестява 10 минути от изпълнението на задачите.

5. Прекарват време със семейството си

"Човек никога не трябва да пренебрегва семейството си заради бизнеса" - Уолт Дисни
Абсолютно вярно ! Трябва да прекарвате достатъчно време със семейството си, за да не изгубите връзката с него. Животът наистина е динамичен и без значение дали сте предприемач или обикновен служител винаги има милиони неща за вършене, а времето обикновено не е на ваша страна.

Но е наистина важно да направите времето прекарано със семейството ви ваш приоритет. Отделете си време за разговори с децата, братята и сестрите ви или родителите. Изключете телевизора, вечеряйте с тях и си говорете. Колкото повече време прекарвате с тях, толкова по-голяма вероятност да обмените ценни преживявания.

6. Карат нещата да се случват


Супер продуктивните хора използват уменията си, талантите си, енергията си и познанията си пълноценно. Те правят нещата, които трябва да бъдат направени, не само тези, които харесват. Те са готови да работят упорито, докато доведат нещата до успешен завършек .

Никой не знае това по-добре от американския президент Барак Обама, който започва деня си от предната вечер. Когато се събуди в 7, той вече има ясна визия за работата, която трябва да се свърши. Всички ние имаме на разположение 24 часа, затова трябва да подхождаме разумно. Успешните хора успяват да извлекат максималното от тези 24 часа.

7. Прекарват по-малко време в дигиталния свят

След като припада на пода от изтощение и липса на сън Ариана Хъфингтън става проповедник на идеята за "изключване". В своята книга Thrive, тя споделя значението на това да се откъснем от динамичния живот, да се отпуснем, да се погрижим за тялото и душата си и да преразгледаме дефиницията си за това какво представлва успехът в днешния свят.

Затова всяка вечер преди лягане, оставете телефона си в друга стая, изключете телевизора и прекарайте известно време в спокойствие. Ще усетите, че енергията ви се възстановява и че здравето ви се подобрява. В добавка ще ви остава време и за други дейности, на които да се насладите.

8. Прекарват време сред природата

Няма по-добър пример от този на сър Ричард Брансън. Но както Брансън демонстрира през цялата си динамична бизнес кариера, това не трява да ви откъсва от нещата, които харесвате най-много. За да сте освежени и подготвени за всичко, трябва да отеляте време за разходки в природата и за забавления.

Ако нямате възможност да поплувате в кристално чистите води на Карибите, дори една обикновена разходка може да ви накара да изклчите мислите си след напрегнат ден и да се фокусирате върху други интересни за вас неща или просто да се насладите на тишината.

9. Медитират

Ръсел Саймън, Тим Ферис и Опра Уинфри, са само малка част от тези, които медитират сутрин и вечер преди лягане, за да могат да разкрият пълния си потенциал през деня. В действителност, когато умът ни е по-спокоен, сме по отворени за нови идеи и ни е по-лесно да се фокусираме върху задачи, които не са ни приятни.

Затова отделете си 10 минути всяка вечер преди лягане за медитация и оставете мислите ви да текат естествено. На следващия ден ще сте по-енергични, концентрирани и продуктивни.

10. Предвиждат бъдещето си

Много успешни хора отделят някоко минути преди лягане, представяйки си успешния край на проекта, по който работят например. Опра Уинфри е един от най-продуктивните хора, тя изплозва техники за визуализация, за да си представи утрешния успех и да придобие по-ясна представа за предизвикателствата и пречките. Затова прекарвайте по няколко минути през нощта, визуализирайки успеха си през утрешния ден.

Това ще ви мотивира да реализирате плановете си, защото веднъж вече сте преживели успех в ума си.

Ако можете да си изградите тези 10 навика на успешните хора, ще увеличите продуктивността си в кратки срокове и животът ви ще се подобри значително.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини