Папата призова да спрат кръвопролитията и насилието

Католици и протестанти днес празнуват Великден. Във Ватикана папа Франциск отслужи Великденска литургия. Той призова да спрат кръвопролитията и насилието.
Папата заяви във великденското си послание "Urbi et Orbi" ("Към града и света"), че сключеното в Лозана споразумение с Иран за ядрената му програма може да бъде крачка към един по-сигурен свят, предаде Франс прес.

Обръщайки се към католиците по цял свят, папата заяви: "с надежда се уповаваме на милостивия Бог споразумението, постигнато през последните дни в Лозана, да стане решителна стъпка към по-сигурен и братски свят".

Това беше едва ли не единствената позитивна част в посланието на папата, който говори за проблемите по света, отбелязва Ройтерс.

Той призова католиците да се молят за отвлечените, за принудените да напуснат домовете си и за жертвите на насилие в Африка.

Франциск спомена специално студентите от кенийския град Гариса, избити от ислямисти в четвъртък. "Нека се помолим на възкръсналия Бог за дара на мира за Нигерия, за Южен Судан и различни регион на Судан и на Демократична република Конго", добави той в посланието си.

Нападенията срещу християни в Африка и Близкия изток бяха фон на всички церемонии от Страстната седмица преди Великден.

"Молим Исус, победителя над смъртта, да облекчи страданията на нашите братя и сестри, които са преследвани заради неговото име, и на всички тези, които страдат от несправедливост в резултат на продължаващите конфликти и насилие - а те са мнозина", каза главата на католическата църква.

Говорейки за Сирия и Ирак, папа Франциск призова католиците да се молят "да спре грохотът на оръжията и да се възстанови мирното съжителство между различните групи, съставящи тези обичани страни".

Папата подкани и световната общност "да не остава безучастна пред лицето на ужасната хуманитарна трагедия в тези страни и пред драмата на многобройните бежанци".

Призовавайки за мир в Либия, където през февруари екстремисти от "Ислямска държава" обезглавиха 22 египетски християни копти, папата прикани за край на "сегашното абсурдно кръвопролитие и всички варварски актове на насилие".

По време на службата папата покръсти и десетима вярващи от различни континенти. В своята проповед Франциск призова католиците да се научат как да "встъпят в тайнството" на Великден.

„Да встъпиш в тайнството означава да излезеш от зоната си на комфорт, от мързела и безразличието, които ни спират, и да излезеш в търсене на вярата, красотата и любовта. Великденското тайнство изисква вярващите да търсят отговор на въпросите, които са предизвикателство за вярата, верността и самото ни съществувание”, заяви светият отец.

В предвеликденски ритуал в четвъртък папа Франциск изми краката на 12 затворници и едно бебе в централния затвор на Рим.

Главата на Римокатолическата църква пресъздаде ритуала, който Исус извършил на апостолите си, преди да бъде разпнат. Затворниците бяха шест мъже от затвора "Ребибия" и шест жени от близкия женски затвор. Едната беше майка, която държеше в скута си своя син - Франциск изми и неговото малко краче, предаде БТА.

Папата революционизира церемонията по измиване на нозе на Велики четвъртък, като я изпълни и на жени и хора, които не са католици, както и при посещения в центрове за задържане и домове за болни.

Правилата на Ватикана гласят, че ритуалът трябва да се изпълнява на мъже, тъй като всички апостоли на Исус са били мъже.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини