17 °C

Загадъчните радиосигнали може да са от извънземна цивилизация

Американски астрономи разкриха еднаквата и все още необяснима с природни причини периодичност в структурата на изключително мощни и много кратки експлозии радиолъчение.

Те са открити за първи път през 2007 година и може да се окажат сигнали от извънземни цивилизации, съобщава New Scientist.

За първи път за съществуването на тайнствените радиосигнали (fast radio-burst, FRB) астрономите заговорили през 2007 година, когато въпросните били случайно открити по време на наблюдения за радиоимпулси с телескопите Аресибо (Пуерто Рико) и Паркс (Австралия).

В следващите години учените успели да открият следи от още девет подобни сигнала в данни, събрани от седем различни обсерватории по света, но всички те били регистрирани чак след като сигналът завършил. Още един подобен сигнал бил открит от учените в края на миналата година благодарение на нов метод за наблюдение на нощното небе.

Михаил Хипке от Института за анализ на данни в Нойкирхен (Германия) и колегите му анализирали данните за всички 11 случая на FRB в опит да открият техния източник и възможния механизъм на тяхното формиране.

За тази цел астрофизиците се опитали да изчислят разстоянието до източника на всеки сигнал, използвайки трик, известен на всички астрономи, изучаващи пулсари и други източници на периодично радиолъчение.

Става дума за това, че радиовълните, изпускани от далечни обекти в Космоса едновременно на различни честоти, достигат до Земята в малко различни периоди от време. Това се случва, тъй като йоните на междузвездната среда значително по-силно „забавят“ излъчването от късата дължина на вълната, поради което дългата вълна ще достига телескопите малко по-бързо.

Астрономите се научили да използват този феномен за изчисление на разстоянието до източника на лъчение, измервайки разликата във времето на поява на изблика в късовълновия и дълговълновия диапазон.

Използвайки този трик, Хипке и колегите му забелязали, че периодите, отделящи началото и края на всеки FRB сигнал, били строго кратни на числото 187,5. Както обясняват астрофизиците, това означава, че пет от източниците на тези изблици се намирали на строго определено разстояние един от друг далеч извън пределите на галактиката, което е изключително малко вероятно – шансовете за това не превишават 5 на 10 000 (0,05%).

Поради тази причина авторите на статията предпазливо предполагат, че техните източници се намират в пределите на Млечния път, на относително неголямо разстояние от Земята, излъчвайки в дълги и къси вълни със строго отмерена задръжка между тях.

Подобен характер, както заключават изследователите в своята статия, позволява да се замислим, че тези сигнали са от извънземни цивилизации, които се опитват да привлекат с необичайния и сложен характер на импулсите вниманието на свои братя по разум.

Както признават самите астрофизици, десет FRB явно не са достатъчно, за да може със сигурност да се говори за изкуствената природа на тези радиовълни. Всяко следващо откритие, което не се вмества в “правилото 187,5″, може да нулира това предположение. Поради тази причина Хипке и колегите му с нетърпение очакват нови открития на такива загадъчни импулси.

На друго мнение е един от първооткривателите на последния FRB импулс – Даниел Малесани от университета на Копенхаген (Дания). Той смята, че свръхбързите радиоимпулси може да са свързани със свръхкомпактни обекти, като неутронни звезди или черни дупки, или със сблъсъци на звезди и „звездотресения“.

Аналогични мисли изказват и други откриватели на подобни импулси, които посочват огромното количество енергия, необходимо за създаването на FRB импулсите. Те обаче признават, че импулсите имат редица необичайни черти, достойни за по-задълбочено изучаване.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Има всички изгледи този ден да премине спокойно и без особени сътресения. Стараете се да бъдете дипломатични и умерени в действията и изказванията си, с което само можете да спечелите. В определен момент обаче ще се наложи да кажете точно мнението си и тогава ще бъдете безкомпромисни. Сърдечният ви партньор се нуждае от вашата емоционална подкрепа.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изостряйте отношенията в личните си контакти, като пренасяте лошото си настроение в къщи. Уважавайте близките си така, както отстоявате позициите си в бизнеса. От това ще бъдат доволни всички. Може би трябва по-често да се вслушвате в съветите на партньорите си. Вече поставихте началото, вървете напред и нагоре.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С намерение сте да участвате активно в процесите, които текат край вас. Безспорно ще срещате затруднения, но ще можете да реагирате навреме и бързо в променящата се обстановка. За щастие можете да разчитате на истински приятели, които ще ви насочват и помагат.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е прекрасно, излъчвате чар и забавлявате с остроумие. Предстои ви обаче доста работа през следващата седмица, така че отрано организирайте програмата си. Съберете сили за работа почивайки.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете в отлично настроение. Изясняването на личен въпрос ще внесе спокойствие в ежедневието ви. Положените усилия ви носят удовлетворение. Разговорите с любимия човек много ще ви помогнат да намерите изход в деликатна ситуация. От тук нататък изглежда няма какво да ви спре.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не позволявайте на възникващите препятствия днес да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, които ви ценят и са готови да ви съдействат по всяко време. Самонадеяни и дръзки сте в личните си дела. Съобразявайте се повече с обстоятелствата, не предизвиквайте сами съдбата.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще бъдете очаровани от постъпката на ваш близък, който ще ви помогне при проблемна ситуация. Ако в момента делата ви са в застой, то изчакайте по-благоприятен момент, без да се отчайвате. Бъдете внимателни към здравето си, като полагате повече грижи за себе си. Така най-много ще си бъдете полезни.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вървите уверено към нещо, което заслужвате отдавна. Не пестите усилията си, за да видите осъществени плановете си и затова и успехът ви няма да закъснее. Следете развитието на въпрос, който лично ви интересува, за да можете при подходящ момент да се включите активно. Предпочитате да стоите настрана от спорове и конфликти и това е препоръчително.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Връзката ви е силна и не бива да се съмнявате в чувствата на партньора си. Запазете отношенията си чисти, не ги обременявайте с излишни проблеми. Здравословни неразположения при някои от вас ще ви накарат да потърсите по-скоро мнението на специалист. Не го отлагайте. Идея за пътуване ще ви подтикне към приготовления.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не мислете, че можете да свършите всичко сами. Позволете на околните да вземат участие в заниманията ви и така да споделите отговорностите. Не губете търпението си и ще видите, че животът ви ще стане по-лек. Скоро ще берете плодовете от труда си. Едно пътуване ще ви разнообрази и помогне да се отпуснете.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате възможност да свършите доста полезна работа по дома си днес и вие едва ли ще се лишите от нея. Ще останете доволни от начина, по който околните възприемат идеите ви. Имате нужда от промяна, затова едва ли ще е чудно че някои от вас предприемат кратко пътуване именно с тази цел. Обърнете повече внимание на желанията, които има човека до вас.
31 май 2020
Последни новини