17 °C

Загадъчните радиосигнали може да са от извънземна цивилизация

Американски астрономи разкриха еднаквата и все още необяснима с природни причини периодичност в структурата на изключително мощни и много кратки експлозии радиолъчение.

Те са открити за първи път през 2007 година и може да се окажат сигнали от извънземни цивилизации, съобщава New Scientist.

За първи път за съществуването на тайнствените радиосигнали (fast radio-burst, FRB) астрономите заговорили през 2007 година, когато въпросните били случайно открити по време на наблюдения за радиоимпулси с телескопите Аресибо (Пуерто Рико) и Паркс (Австралия).

В следващите години учените успели да открият следи от още девет подобни сигнала в данни, събрани от седем различни обсерватории по света, но всички те били регистрирани чак след като сигналът завършил. Още един подобен сигнал бил открит от учените в края на миналата година благодарение на нов метод за наблюдение на нощното небе.

Михаил Хипке от Института за анализ на данни в Нойкирхен (Германия) и колегите му анализирали данните за всички 11 случая на FRB в опит да открият техния източник и възможния механизъм на тяхното формиране.

За тази цел астрофизиците се опитали да изчислят разстоянието до източника на всеки сигнал, използвайки трик, известен на всички астрономи, изучаващи пулсари и други източници на периодично радиолъчение.

Става дума за това, че радиовълните, изпускани от далечни обекти в Космоса едновременно на различни честоти, достигат до Земята в малко различни периоди от време. Това се случва, тъй като йоните на междузвездната среда значително по-силно „забавят“ излъчването от късата дължина на вълната, поради което дългата вълна ще достига телескопите малко по-бързо.

Астрономите се научили да използват този феномен за изчисление на разстоянието до източника на лъчение, измервайки разликата във времето на поява на изблика в късовълновия и дълговълновия диапазон.

Използвайки този трик, Хипке и колегите му забелязали, че периодите, отделящи началото и края на всеки FRB сигнал, били строго кратни на числото 187,5. Както обясняват астрофизиците, това означава, че пет от източниците на тези изблици се намирали на строго определено разстояние един от друг далеч извън пределите на галактиката, което е изключително малко вероятно – шансовете за това не превишават 5 на 10 000 (0,05%).

Поради тази причина авторите на статията предпазливо предполагат, че техните източници се намират в пределите на Млечния път, на относително неголямо разстояние от Земята, излъчвайки в дълги и къси вълни със строго отмерена задръжка между тях.

Подобен характер, както заключават изследователите в своята статия, позволява да се замислим, че тези сигнали са от извънземни цивилизации, които се опитват да привлекат с необичайния и сложен характер на импулсите вниманието на свои братя по разум.

Както признават самите астрофизици, десет FRB явно не са достатъчно, за да може със сигурност да се говори за изкуствената природа на тези радиовълни. Всяко следващо откритие, което не се вмества в “правилото 187,5″, може да нулира това предположение. Поради тази причина Хипке и колегите му с нетърпение очакват нови открития на такива загадъчни импулси.

На друго мнение е един от първооткривателите на последния FRB импулс – Даниел Малесани от университета на Копенхаген (Дания). Той смята, че свръхбързите радиоимпулси може да са свързани със свръхкомпактни обекти, като неутронни звезди или черни дупки, или със сблъсъци на звезди и „звездотресения“.

Аналогични мисли изказват и други откриватели на подобни импулси, които посочват огромното количество енергия, необходимо за създаването на FRB импулсите. Те обаче признават, че импулсите имат редица необичайни черти, достойни за по-задълбочено изучаване.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
С целенасочените си действия ще привлечете интереса на специален за вас човек, провокирайки в него активност. Очертава се романтична връзка за едни, за други ползотворно сътрудничество. На работното място не са изключени изненади, но предвид особеното ви състояние на духа ще се справите с всичко.
24 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекрасен ден за обновление от какъвто и да било вид. Опитайте дори да скъсате с някои вредни навици, които са ви неприятни. Вниманието на околните към вас едва ли ще ви смути. Чувството ви за хумор и жизнеността ви правят център на внимание. Може да свършите и малко полезна работа, ако разпределите добре времето си.
24 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се концентрирате върху нещата, с които бихте подобрили живота си. Сред тях са явявания на изпити, образователни и други програми, повишаващи квалификацията ви. Деловите начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите.
24 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Мнозина от вас обмислят нови сфери за действие. Работата в екип ще се стимулира и заедно ще ускорите приключването на печеливш проект. Не забравяйте близките си, зарадвайте ги с жест на внимание. Повече физическа активност ще ви се отрази тонизиращо, не се щадете. Любовни обяснения.
24 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Резултати от работата ще ви удовлетворят, но умората ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. Наред с това ще трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Бъдете търпеливи, запазете добрия тон и всички ще останат доволни. Личен проблем ще ви отведе на друго място и накара да станете дискретни.
24 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Имате всички основания да се надявате, че трудът ви ще бъде оценен и съответно възнаграден. Финансовите придобивки ще ви удовлетворят. Любовни авантюри, но не се увличайте твърде много, ако желаете да продължавате в същия дух. Възможно е неприятен за вас човек остро да ви провокира. Запазете добрия тон.
24 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ако се чувствате уморени и ви липсва активност, не се насилвайте. Ще се заредите с енергия, правейки онова, което ви носи наслада и запълва духовните празноти в душата ви. Пътуванията също биха ви се отразили обновяващо на духа, ако разбира се го желаете. Каквито и възможности да имате си осигурете пълноценна почивка и достатъчно сън.
24 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Удовлетворени сте от делата, с които се занимавате напоследък. Положихте доста усилия, които съвсем естествено биват възнаградени. Сериозни финансови постижения ще повишат самочувствието ви. Можете да си позволите отдавна отлагани покупки. Сега е момента за инициативи от всякакво естество.
24 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добро настроение и без да изпадате в крайности ще общувате и създавате полезни контакти. Денят е подходящ за пътувания или начало на сериозни промени. За някои те са свързани с професионалната им заетост, смяна на едно работно място с друго, стартиране на голям проект или нова връзка.
24 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Работата ви днес ще бъде свързана с получаване и обмен на информация. Добре ще е ако запазите спокойствие в напрегната ситуация и съвместно с колегите си намерите най-подходящия начин на действие. Печелите време с нещо, което сте свършили преди определения срок. Ваш приятел ще ви помоли за съвет, опитайте се да му бъдете максимално полезни.
24 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят не е подходящ за силни изяви и други активности, а предразполага към размисъл, смирение и блага дума, които биха свършили по-добра работа. Ако сте в позиция на търсещи, това е печелившата формула, но и не само за този случай. Всичко ще си дойде на мястото, стига да вървите напред с разума, да се вслушвате в интуицията си и почитате вярата си.
24 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Настроението ви ще е променливо, но не и разколебани в намеренията си. Взаимоотношенията в семейството ще ви носят повече сигурност, взаимното доверие, доказало се през годините е факт, който не подлежи на съмнение. Постигнали не малко, ще споделяте преживяванията си с близки или приятели вечерта.
24 окт 2019
Последни новини