Нови десетки оправдани по делото за преврат "Бальоз" в Турция

Истанбулски съд оправда 62-ма обвиняеми по делото "Бальоз" ("Чук") за подготовка на държавен преврат.

 Съдът преразгледа делата на подсъдимите и не намери достатъчно основания за предявяване на обвинения. Вината им не е доказана, а представените по-рано доказателства и улики, събрани с използването на електронни средства, са недостатъчни за осъждане. Подсъдимите са бивши висши длъжности лица.

 Това е втората вълна оправдания по делото "Бальоз". На 31 март същият съд оправда 236 души, също заради липса на достатъчно доказателства. Сред тях имаше бивши високопоставени военни и политици.

 Първоначално всички бяха осъдени през 2012 година. Сред осъдените на дълги години затвор бяха бившите командващи на ВВС ген. Ибрахим Фъртъна, на ВМС адмирал Озден Орнек и на Първа армия ген. Четин Доган.

 В същото време в хода на обжалванията се стигна до Конституционния съд, който през юни 2014 г. постанови, че са били извършени нарушения на гражданските права на осъдените по отношение на представените улики (електронните данни) и показанията на свидетелите. Доколкото решенията на Конституционния съд са задължителни, делото бе преразгледано.

 Решението на съда е удар срещу президента Реджеп Ердоган, който смяташе, че подсъдимите са подготвяли преврат миналото десетилетие срещу неговото проислямско правителство. Тогава Ердоган бе премиер. 

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини