Гърция и Русия ще подпишат меморандум за строителството на газопровод

Визитата на правителствената делегация на Гърция в Москва открива пътя за строителство на газопровод за доставка на руски газ през Гърция към Европа, а в най-скоро време ще бъде подписан меморандум. Това заяви министърът на енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис в интервю за Sputnik.

 „Конкретен меморандум за сътрудничество се очаква да бъде подписан в най-близко време, много бързи. Това ще бъде голямо събитие в гръцко-руските отношения, но и за нашия регион от Европа“, каза Лафазанис, който е част от делегацията, оглавявана от премиера Алексис Ципрас.

 Визитата на правителствената делегация и особено срещата между Ципрас и (президента на Русия Владимир) Путин открива пътя за прокарването на газопровод през гръцка територия, който ще започне от гръцко-турската граница и ще премине по границите с бившата югославска република Македония по посока на Централна Европа.

 "Този газопровод има огромно енергийно значение за цяла Европа и ще представлява изключително голям проект за сътрудничество в нашия регион, за енергийните доставки и енергийната сигурност на Европа", каза министърът. 

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини