Бой за храна в черноморски хотел. Преглед на печата

Електронните издания на вестниците съобщават, че е започнало застрояване в района на къмпинг "Юг" в залива Корал.

„Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие беше залято с бетон в седмицата преди Великден. Къмпингът "Юг", в северната част на залива Корал, стана жертва на грандоманския проект на инвеститора ИФ "Фаворит", който има издадено разрешително от община Царево за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв м. Това съобщи на сайта си сдружение "Да запазим Корал".
"Снимките от започналия строеж не оставят никакво съмнение, че строителството се извършва в непосредствена близост до самия плаж, който иначе е публична държавна собственост и е в очевидно нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Очевидно е, че строителството се извършва върху дюни", твърдят от сдружението. Според самите инвеститори, първите къщи ще бъдат завършени преди началото на летния сезон. Днес природозащитниците ще подадат сигнал до регионалния министър Лиляна Павлова и до ДНСК." - в. „Сега".

„Сдружението "Да запазим Корал" публикува на сайта си снимки от къмпинг "Юг" в залива Корал, на които се вижда, че е започнало строителство, като са излети бетонни основи на сгради.
...инвеститор изгражда вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв.м с издадено разрешително за строителство от община Царево...
"Очевидно е, че строителството се извършва върху дюни", пишат още от организацията.
Пред Би Ти Ви представител на инвеститора поясни, че бетон на самия плаж няма, а проектът предвижда единствено възстановяването на бунгала, съществували тук още през 70-те години на 20 век.
От "Да запазим Корал" ще подадат на 14 април сигнали по казуса до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и до ДНСК, подготвят и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.
"С тях настояваме да се отмени разрешителното за строеж на вилното селище в къмпинг "Юг" по подобие на отменените вече разрешителни за плажа "Корал", които са с абсолютно същите тежки пороци като настоящото строително разрешение." - в. „Дневник".

Вестниците съобщават също за бой на туристи в черноморски хотел заради недостиг на храна.

„Румънски туристи стигнаха до бой за храна в морски хотел у нас. Съседите дошли за великденска ваканция в Златни пясъци. За почивните дни покрай Възкресение в двата хотела "Хелиос спа & ризорт" и "DoubleTree by Hilton" имало около хиляда туристи от България и северната ни съседка. Всички обаче трябвало да се хранят в един ресторант - на втория хотел, с 250 места, съобщи Нова телевизия. "Имаше повече хора от капацитета на ресторанта и недостатъчно храна за всички", каза румънецът Дан Симигановски.
От управата на хотелския комплекс обясниха, че гостите били агресивни. "Имаше достатъчно храна за всички, но поведението на гостите беше различно от това, което очаквахме", заяви Ал Патила, управител на хотелския комплекс. "Относно твърденията, че са продадени повече пакети от капацитета на хотела, мога да твърдя, че това изобщо не е така. За подробно разяснение се обърнете към генералния мениджър на хотела, аз съм мениджър, отговарящ само и единствено за продажбите", коментира пред "Стандарт" мениджърът по продажби на комплекса Виктор Жуков. И допълни: "Нямали сме никакви нарушения".
Според туристите пакетите за великденските празници са им стрували между 220 и 350 лева и тези, които преждевременно напуснали, поискали да им върнат парите. Министърът на туризма Николина Ангелкова нареди спешна проверка на двата хотела в Златни пясъци..." - в. „Стандарт".

„Държавата проверява хотел по сигнал за бой на туристи за храна
Хотел може да бъде глобен с до 3 хил. лв., ако се потвърди сигнал за бой между туристи за недостатъчна храна.
Видео със скандала е било изпратено на Нова телевизия от един от гостите на хотела в комплекса "Златни пясъци". По неговите думи български и румънски туристи са стигнали до саморазправа, защото храната не била достатъчна за всички. В репортаж на телевизията туристи се оплакват, че гости на два хотела са били принудени да се хранят само в един ресторант с недостатъчен капацитет.
Министърът на туризма Николина Ангелкова е наредила спешна проверка на условията, които предлагат хотелите и дали отговарят на категорията си.
Ако бъдат установени нарушения, санкциите, предвидени в Закона за туризма, са от 1 000 до 3 000 лв., като може да се започне процедура за понижаване на категорията." - в. „Дневник".

Вестниците продължават да следят и трагедията със срутилия се хотел „Вероника" в курорта „Слънчев ден".

„Роднини на загиналите под срутилия се хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден" до Варна ще съдят страната ни в Европейския съд. Четирима работници намериха смъртта си, след като 11-етажната сграда рухна при опит да бъдат разрушени основните.
Прокуратурата продължава разследването за трагедията, при която се оказа, че наетите работници нямат трудови договори. Засега няма задържани. Близките на единия от загиналите - Борислав, се заканиха, че ще търсят виновника до последно и дори ако трябва, ще стигнат до Европейския съд.
По повод на трагичния инцидент вицепремиерът Ивайло Калфин заяви, че вече е провел разговори с правосъдния министър Христо Иванов за законодателни промени, които да предвидят завишена наказателна отговорност за работодатели, които наемат работници без трудов договор и които умират, докато си вършат работата..." - в. „Стандарт".

„Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин изрази остро възмущение по повод зачестилите през последните дни трудови злополуки, при които загинаха и пострадаха няколко души, съобщиха от пресцентъра на МТСП.
В същото време днес беше погребан един от загиналите при нещастния инцидент в "Слънчев ден". На погребението му нямаше официални лица, предаде  БГНЕС.
Близките на загиналия Борислав заявиха, че не са получили никаква подкрепа от властите. Те се заканиха да потърсят правата си и дори да съдят страната ни в европейските съдилища.
По повод на трагичния инцидент в комплекса "Слънчев ден", Ивайло Калфин заяви, че институциите ще бъдат безкомпромисни към работодатели и работници, наети без трудов договор, особено когато нерегламентираният труд води до тежки увреждания и смърт. "Вече проведох разговор с министър Христо Иванов и се разбрахме да възложим на експертите законодателни промени, които да предвидят увеличена наказателна отговорност за работодатели, които наемат работници без трудов договор и които умират, докато си вършат работата. Ще предложим и увеличаване на паричните санкции за работа без договор.", посочи Калфин..." - в. „Преса".

„Архитект за хотел Вероника: Необяснимо е защо разрушаването е започнало от средните етажи надолу
Борислав Игнатов е човекът, който засне хотел „Вероника" в комплекс „Слънчев ден" дни преди рухването му. Като архитект той изрази учудването си от решението да бъде съборена сграда, която е прекрасна, вписва се в ландшафта и неговото събаряне е необяснимо. Това стана ясно от репортаж на Нова телевизия.
„Практика е да се нарича реконструкция на практика нови строежи, това трябва да се прекрати", каза още архитектът. Според него, трябва да проявяваме повече уважение към добрите архитектурни решения, независимо, че са отпреди години, защото такава е европейската практика.
„Беше необяснимо защо разрушаването е започнало от средните етажи надолу, а не от най-високите. В тази ситуация хора не е трябвало въобще да влизат в полуразрушената сграда", каза още Игнатов." - в. „24 часа".

Регистрираният рязък спад на  раждаемостта също е сред актуалните теми.

„Драстичен спад на раждаемостта в България се отчита за първите три месеца на годината. Близо две хиляди бебета по-малко са се родили в сравнение с първото тримесечие на 2014 година, информира Нова тв.
На дъното на класацията по раждаемост са малките и бедни области у нас. Само в област Монтана в сравнение с първите три месеца на 2014 година са се родили 60 бебета по-малко. Подобна е ситуацията и в останалите области..." - в. „24 часа".

„Варна, Пловдив и София могат да се похвалят с над 1000 новородени, но въпреки това и в тези градове има спад на раждаемостта.
В сравнение с първото тримесечие на 2014 година, сега почти няма област, в която да са се родили повече бебета. Във Видин например новородените са наполовина по-малко..." - в. „Труд".

Ситуацията в държавата: в сравнение с първото тримесечие на 2014 година, сега почти няма област, в която да са се родили повече бебета.
Въпреки че отпускът за гледане на дете у нас е най-дълъг в сравнение с цяла Европа, държавата обмисля майчинството да е две години за всяко дете в семейството, а не както е до момента само за първите три." - в. „Сега".

В. „Труд" съобщава за неизгодни договори  за застраховки в БДЖ:
„БДЖ платили 20 млн. лева застраховка, но получили само 3 хил. лева за 2 години.
Ако някога сте си помисляли да хвърлите камък и да счупите стъклото на влак, не забравяйте, че после ще го платите вие. И ние - данъкоплатците. Пак ние се бъркаме и за застраховки за милиони, които обаче в много от случаите не вършат работа. И така си плащаме два пъти. Това става ясно от репортаж на Нова тв.
Договорите със застрахователите са сключени така, че БДЖ да влиза с 5 хиляди лева самоучастие. Тоест - за всяка щета, дружеството трябва да даде 5 хиляди, а ако има нещо за доплащане, чак тогава се включва и застрахователят.
"Едно челно стъкло на една мотриса струва 8 хиляди лева. В зависимост от страничните стъкла между 2 и 5 хиляди лева", коментира Християн Кръстев, бивш изпълнителен директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД.
Тоест - въпреки че има застраховка, всяко едно странично стъкло си остава за сметка на БДЖ. Бившият шеф на железниците признава, че последната поръчка за стъкла, която той е направил, ни е струвала 60 хиляди лева. За част от мотрисите, дружеството си е позволило още по-голям лукс - самоучастие от 100 хиляди лева. Подписалите договора ни убеждават, че само на нас това ни се струва като лукс.
С намалението сумата, която БДЖ е платило за застраховки, е 20 милиона и половина. А обезщетенията, които си е върнало - десетки пъти по-малко.
"Де факто за тези две години са получени 3 000лв. само обезщетения на БДЖ", уточнява Кръстев...
Прокуратурата вече се занимава със застрахователните договори. Защото дни преди да бъде отстранено, старото ръководство й предаде одитен доклад, с който разполагаме и ние. От него става ясно, че голяма част от влаковете са застраховани само докато си стоят неподвижно в депата. И нямат никаква застраховка, докато са в движение. Договорите са подписани в този вид от хората, които новата власт върна обратно в железниците.
„Ако ние тези активи ги бяхме застраховали напълно, както бяхме направили с новите мотриси, това щеше да ни струва 6,6 милиона, при положение, че щетите, които търпим са за 750 хиляди лева, тоест ние щяхме да надплатим 9 пъти. Не е целесъобразно да платим 9 пъти повече!", заяви Йордан Недев, бивш изпълнителен директор на БДЖ.
Двамата, които вече бяха на разпит - сегашният шеф Владимир Владимиров и председателят на съвета на директорите Велик Занчев, категорично отричат да имат общо с на пръв погледнеизгодните договори. Оказва се обаче, че всички са били наясно.
Сметките показали, че ще излезе много по-изгодно, ако дружеството си спести 17 милиона за няколко години за застраховка в движение и само си оправя щетите..."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини