Застраховател осъди Община Асеновград заради повредена от капак на шахта кола

Районният съд призна иска на застрахователна компания за основателен и осъди Община Асеновград да изплати сумата от 786 лева плюс лихвите и разноските по делото. Искът е за изплатено от компанията обезщетение заради пътен инцидент на 5 април 2008 г. 

Тогава лек автомобил Шевролет Калос, собственост на лизингова компания, преминал през отводнителна шахта на ул. "Цар Иван Асен II", чийто капак се повдигнал и нанесъл повреди на колата. За същия автомобил с дружество-ищец е имало валиден договор за имуществена застраховка "Каско".

В дружествоto била образувана преписка по щетата, като след извършения оглед и оценка на причинените на автомобила повреди, на собственика било заплатено застрахователно обезщетение в размер на 771 лева. С писмо Община Асеновград е била поканена доброволно да изплати сумата. Плащане обаче не последвало.

Общината е оспорила предявения иск и е поискала отхвърлянето му като неоснователен. Местната управа е застъпила твърдо позицията, че отводнителната шахта не е собственост на общината, не представлява пътно съоръжение или пътна принадлежност, не се стопанисва от нея и тя няма задължение да я поддържа в изправност. Задължение за това, подчертават от кметството, имало ВиК.

Въз основа на събраните по делото доказателства обаче съдът е приел иска за основателен.

Безспорно е установено, че причина за увреждане на колата е преминаването й през отводнителна шахта (необезопасена и необозначена) на пътното платно. Улицата, на която е станало произшествието, се намира в населеното място и като такава, не е част от републиканската пътна мрежа. Пътят е местен по смисъла на Закона за пътищата и като такъв, е публична собственост на Община Асеновград, съобразно същия закон, а ремонтът и поддържането на общинските пътища се осъществяват от общините. Следователно Община Асеновград, като задължено във връзка с поддържането им лице, се явява пасивно легитимирана по исковете за вреди, причинени от необезопасени препятствия по пътната настилка. Отчетен е фактът, че общинските служители не са положили усилия да обезопасят шахтата, като по този начин са предпоставили и настъпването на вредоносни последици от нея, смятат магистратите. Общината от своя страна не е доказала, че шахтата е собственост на ВиК затова тя е приета за част от канализационната система на града. От което пък следва, че Общината следва да осигури безопасността й не само като собственик на пътя, но и като собственик на уличната канализационна мрежа.

Така Община Асеновград трябва да заплати на застрахователното дружество 786 лева, представляваща изплатено от застрахователното дружество обезщетение по имуществена застраховка "Каско", за причинени вреди на лек автомобил Шевролет Калос, с рег. № РВ 1..9 МН, собственост на лизингово дружество, 260 лева мораторна лихва за периода 12.07.2010 г. - 10.04.2014 г. и ведно със законната лихва върху главницата от датата на подаване на исковата молба в съда - 10.04.2014 г. до окончателното й изплащане, сумата от 330 лева, представляваща направени по делото съдебно-деловодни разноски, както и сумата от 300 лева юрисконсултско възнаграждение.

Решението подлежи на обжалване пред Пловдивския окръжен съд.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини