Германия настоява за пътнически самолети с дистанционно управление

Германският въздушен контрол призова авиационната индустрия да разгледа възможността за създаване на технология, която да позволи дистанционно управление на пътнически самолети при извънредни ситуации, съобщава Ройтерс.

Искането е в отговор на катастрофиралия пътнически самолет на Germanwings миналия месец.

Трябва да мислим отвъд днешните технологии, каза Клаус Дитер Шурле, ръководител на компанията Deutsche Flugsicherung, която отговаря за въздушния контрол в страната.

Според него е нужна нова система, която да позволява поемане на контрол над пътнически самолети при извънредни ситуации, за да може да бъде приземен безопасно.

Не бих казал, че това е най-простото решение, поясни той на пресконференция и добави, че такава технология може да се появи чак следващото десетилетие.

Междувременно СиЕнЕн съобщава, позовавайки се на нов доклад на Сметната палата на САЩ, че стотици пътнически самолети са уязвими на хакерски атаки и поемане на контрол над самолета от някой чрез използване на Wi-Fi мрежата на самолета.

Моделите Boeing 787 Dreamliner, Airbus A350 и A380 имат модерни компютри в пилотските кабини, които са свързани със същата Wi-Fi система, използвана от пътниците.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини